IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Петков: Има интерес и се водят разговори за АЕЦ "Белене"

Проектът ще ни бъде припомнен болезнено по време на изборите за Европейски парламент, смята бившият депутат от БСП

08:45 | 09.12.13 г. 1
Р. Петков: Има интерес и се водят разговори за АЕЦ "Белене"

Има инвеститорски интерес и се водят разговори за реализацията на проекта АЕЦ „Белене”, заяви в ефира на „Нова телевизия” председателят на БСП в Плевен Румен Петков. Той обаче се притеснява, че за неговата партия темата е изместена.

„Целият политически актив беше мобилизиран максимално за референдума”, припомни той и обясни, че според него в момента БСП не изпълнява предизборните си обещания за строежа на „Белене”. Инициативата за рестарт на работата е поета от "Атака", допълни още бившият "червен" депутат. 

Предложението беше внесено в деловодството на Народното събрание през ноември, но все още не е обсъдено от парламентарните комисии и в пленарната зала.

Правителството предлага нов блок в „Козлодуй”, строен по американска технология, което не бива да измества изграждането на втората ядрена централа, допълни Петков. За него ситуацията подсказва, че или има „политически слугинаж или корпоративни интереси, или комбинация от двете” по отношение на проектите.

Интересът е и на руската, и на американската страна за изграждане на мощности  - тук ще идват техни експерти, ще се купува съответното ядрено гориво, допълни той. Досега обаче не е обявен интересът на българския данъкоплатец – няма време за изграждане и въвеждане на мощностите в експлоатация, както и не е ясна цената на новите мощности, посочи Петков.

Румен Петков заяви, че никой още не е отменил задължения на правителството, заложени в Енергийната стратегия, приета от 41-то Народно събрание. В текстовете е заложено, че България до 2020 година ще строи 2 хил. мегавата нови мощности.

„Белене” ще ни бъде припомнено със страшна сила в предизборната кампания за европейските избори през май 2014 година, прогнозира още Румен Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
mrvip
преди 10 години
Румка, Беленето преди или след пистата за Формула 1 го праим ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още