IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия със "символичен дар" от 920 хил. евро за бежанците в България

Вътрешеният министър на Чехия Мартин Пецин обеща подкрепа за страната ни за Шенген

17:01 | 09.12.13 г.
Чехия със "символичен дар" от 920 хил. евро за бежанците в България

Финансовата помощ от 920 хил. евро, която Чехия предоставя на България за справяне с имигрантския натиск, е символичен дар, с който страната изразява своята солидарност. Това заяви чешкият вътрешен министър Мартин Пецин след подписването на декларация за финансова и допълнителна хуманитарна помощ за България, предаде БТА.

„Ние съзнаваме, че България не по свое желание се озовава в такава позиция, заради лошите отношения в Сирия. Ние сме респектирани от начина, по който България се справя с това положение и искаме да изразим подкрепата си към нея”, изтъкна Пецин.

Той изрази твърдото решение на чешкото правителство да направи всичко възможно за приемането на България в Шенгенското пространство и да не се ограничава свободното движение на гражданите, както някои страни в ЕС в момента имат желание.

Българският му колега Цветлин Йовчев благодари за помощта на чешкото правителство, като посочи, че "символичната" финансова подкрепа е едно естествено продължение на отношенията между двете страни.

„Ние обсъдихме и възможностите за решаване на проблемите в Европейския съюз, породени от силния наплив на бежанци. Считаме, че едни общи политики и общ подход, биха могли да помогнат в тази посока”, коментира още Йовчев.

Вицепремиерът определи като „оптимистичен” потокът от нелегални имигранти през границата на България и Турция. „От началото на месеца имаме 100 души преминали нелегално границата. Ако вървим с тези темпове, ще достигнем до това, което сме си поставили за цел”, обясни той.

Все пак той отказа да прогнозира имигрантския поток през топлите месеци на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още