IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сесилия Малмстрьом: Ще окажем нужната помощ на България за бежанците

По неофициална информация разчетите на Еврокомисията са да отпусне на България около 5 млн. евро

16:41 | 21.10.13 г.
Сесилия Малмстрьом: Ще окажем нужната помощ на България за бежанците

Европейската комисия вярва, че ще може да окаже на България нужната финансова и техническа помощ за справяне с бежанците, заяви в Брюксел пред БНР комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом без да посочва конкретна сума. 

„Не мога да обявя сумата. Само преди дни имахме мисия в България от генерална дирекция "Вътрешни работи", която заедно с българските власти разгледа конкретните нужди на страната на фона на този огромен бежански натиск за кратък период от време. В постоянен контакт сме с българската страна. Смятам, че ще можем да помогнем”, посочи комисарят.

По неофициална информация на "Хоризонт" разчетите на Комисията са на този етап да отпусне на България около 5 милиона евро от фондовете за спешни нужди, а при необходимост догодина да бъдат отделени и още средства за страната ни. Решението се очаква до дни.

България е поискала помощ от ЕС за справяне с проблема в размер на 6 млн. евро, каза днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след извънредното заседание на Министерския съвет, посветено изцяло на темата. Йовчев отчете, че са се сбъднали най-песимистичните прогнози за миграционен натиск към България.

До края на годината се очаква нелегалните мигранти да станат над 11 000. Данните сочат, че потокът от бежанци към страната ни се увеличава, а в кратък период от време не може да се очаква решаване на проблемите в Близкия Изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още