IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив е с най-голям потенциал за намиране на работа в началото на 2014 г.

Manpower България прогнозира силен ръст на предложенията в земеделието, заради инвестиционните намерения, свързани с винарството

09:55 | 10.12.13 г.
Пловдив е с най-голям потенциал за намиране на работа в началото на 2014 г.

Пловдив и София са градовете с най-голям потенциал за откриване на нови работни места за първите три месеца на 2014 година, отчете традиционното проучване на Manpower България. 

Като цяло в страната ще има слаб ръст на намеренията за наемане на нови служители в първото тримесечие на новата година. Само 11% от работодателите са заявили, че ще наемат нови служители в периода януари – март 2014 година. 10% от анкетираните 750 работодатели пък планират да намалят своя персонал.

Това означава, че нетната прогноза за заетостта е от 1%, което е понижение от 3 процентни пункта спрямо настоящото тримесечие. На годишна база обаче има увеличение от 5 пункта.

Данните показват, че планове за увеличаване на персонала имат най-много работодатели от Пловдив (+9%). От догодина ще бъдат стартирани няколко проекта, които имат потенциал за разкриване на близо 30 хил. работни места в Града под тепетата. Белгийски инвеститори вече са започнали изграждането на студентско селище край Пловдив, ще бъде строен и нов логистичен парк в региона.

С 3% се покачват нетните прогнози за наемане на нови служители и в София. Строителството на технологичния парк ще открие 100 работни места, прогнозират още от Manpower на базата на проучването на нагласите на бизнеса.

Изненадващо високи са очакванията за наемане на нови служители в секторите земеделие, лов, риболов и гори (12%). Това се дължи основно на интереса на чужди инвеститори към отглеждане на лозя у нас. Очакванията са, че през тази година ще бъдат отворени 12 нови винарни, а износът на вино ще се увеличи с над 5% спрямо началото на 2013 година.

Високи очаквания за увеличаване на персонала има и в секторите производство, строителство и минно дело. Увеличава се и намерението на хотелиери и ресторантьори да назначават нови служители.

‘’Заплащането на новите работни места е над средното за страната, но въпреки това  броят на хората с подходящи умения за наемане не се намира’’, пояснява Надя Василева, управляващ директор за Manpower за България, Сърбия и Хърватия и допълва, че проблемът се крие в това, че хората не притежават нужните знания и умения, но и не желаят да ги придобият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още