IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михайлова: Наказателните процедури срещу България вече са с една по-малко

Наказателните процедури по ОПОС намаляват заради предприетите действия на министерството, заяви гордо ресорният министър Искра Михайлова

16:23 | 16.12.13 г.
Михайлова: Наказателните процедури срещу България вече са с една по-малко

Една от общо 14-те наказателни роцедури срещу България в областта на околната среда е затворена, съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на пресконференция, на която отчете свършената от министерството на екологията работа през изминалите 6 месеца.

Нейните очаквания са  да бъдат затворени още четири, пише БТА. 

Една от тях, която към момента е в напреднала фаза, се отнася за Калиакра и ветрогенераторите. Припомняме, че разрешение за вятърния парк от 95 генератора в орнитологично важната зона Калиакра и строителството на ваканционно селище със 150 обекта на същото място бе дадено през 2012 г. Проектът е известен като ветрогенераторен парк „Смин“, а инвеститор е "Уинд енерджи".

"Ние предприехме действия за разширяване на защитената зона Калиакра и за забрана на строителство. Това доведе до това ЕК да коригира досието и претенциите към България", обясни министърът.

Очаква се и закриване на досиетата по оста "Изменение на климата", тъй като законопроектът е минал вече на второ четене в комисията в Народното събрание и предстои внасяне в пленарна зала. "Това ще даде основание за закриване на досието", допълни днес Михайлова.

По същия начин министерството очаква закриване на досието за ГМО. "Вече е публикуван за обществено обсъждане проект на промени в Закона за ГМО, които касаят работата в контролирани, лабораторни условия с ГМО", изтъкна министърът.

Четвъртата процедура, която се очаква да бъде закрита, касае сектора "Води".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още