IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вигенин очаква негативно отношение на британския бизнес към българите на Острова

На този етап аргументите ни не могат да бъдат чути, заяви външният министър

09:02 | 19.12.13 г. 4
Вигенин очаква негативно отношение на британския бизнес към българите на Острова

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин прогнозира негативно и дискриминационно отношение от страна на британския бизнес към българите след 1 януари 2014 година, когато трудовият пазар в Европейския съюз (ЕС) трябва да се отвори изцяло за наши и румънски граждани. Вигенин изрази скептицизъм за бъдещите разговори на външното ни министерство с Великобритания с цел да смекчим негативизма за българите, избрали да работят и учат на Острова.

Външният министър бе поканен да коментира отложеното си посещение на Острова, където трябваше да проведе разговори на високо равнище, част от които засягащи емиграцията.

"Има една цялостна тенденция към нарастване на евроскептицизма и ксенофобията в Европа. Великобритания е една от страните, в която има една крайна партия - тази на Найджъл Фараж, която успя, експлоатирайки темата с имигрантите, да натрупа популярност. Подкрепен от не малко жълти медии, създадоха една необоснована истерия в гражданите на Великобритания и им внедри страхове. Жертва на тази кампания бяха българите и румънците", обясни подробно той пред bTV.

По думите му на този етап всички аргументи, които страната ни се опитва да постави в защита на гражданите ни, които в момента живеят във Великобритания, не са чути и няма изглед да бъдат.

"Българите не са просяци във Великобритания. Те не експлоатират социалната система. Те допринасят с осигуровките, които плащат, много повече, отколкото получават. В голямата си част са високо образовани с добре платена работа. А тези, които не са образовани, получават малко пари в нискоквалифицирани сектори, които британците не желаят да заемат. Това често е тежък физически труд", допълни външният министър. 

По отношение на появилите се сигнали за засилващо се дискриминационно отношение към България, за спрени заеми на студенти и уволнени работници в страната той изтъкна, че негативната кампания срещу държавата ни продължава. 

"Британското правителство се наложи да отговори на тази кампания. Бяха първо анонсирани, а сега предложени мерки. Някои от тях са абсолютно легитимни, свързани със социалната им система. Други, по начина, по който са предложени, можем да съдим дали са дискриминационни", допълни той.

Според него всичките негативни твърдения за нашите граждани допълнително насаждат отрицателно отношение към тях, което скоро може да прерасне и в дискриминация от страна на британския бизнес към българите.  

"Трябва да се опитаме да намерим разумен изход от тази ситуация", категоричен бе той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
*** е най-нелепият и безличен български външен министър след Стоян Ганев и Надка Дипломатка! И неговата функция се свежда до това да превежда на българите какво са казали тук и там по света...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
V.At.
преди 10 години
Вигенин е чиновник и мисли като чиновник. Отрицателното отношение на "средния англичанин" е различно от отрицателно отношение на бизнеса. Пример:И Европа не харесва ККП но никой в бизнеса не се е отказал от бизнес с Китай.А що се отнася до отрицателно отношение към ниско квалифицирани и мързеливи работници, не знам някой в България освен политици да има "положително отношение". То и политиците нямат, ама са им електорат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 10 години
Боикот и забрана на англичани да влизат в бг изгонване на посланника им и насионализация на всичко англииско тук в бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още