IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консирциумът ХПBC-CCT ще строи Северната скоростна тангента

Върховният административен съд потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията за избора на строител

08:27 | 27.12.13 г. 1
Консирциумът ХПBC-CCT ще строи Северната скоростна тангента

Обединението „ХПВС – ССТ” ще строи Северната скоростна тангента, реши Върховният административен съд (ВАС). Съдът отхвърли като неоснователна жалбата на италианският консорциум „Салини – Импреджило” срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по казуса.

Припомняме, че през пролетта италианската компания беше класирана на първо място от Агенция „Пътна инфраструктура” за изпълнител на проекта за изграждане на Северната скоростна тангента. Компанията не даде най-ниската цена, но заради техническите параметри получи най-много точки при оценката на офертата.

На второ място беше класирано обединението „ХПВС – ССТ”, което веднага обжалва това решение. Компанията съобщи, че „Салини – Импреджило” не е представила доказателства за експертната подготовка на хората, заемащи позициите „Ръководител на обекта”, „Зам.-ръководител на обекта” и „Координатор по безопасност и здраве”.

В средата на юни КЗК върна процедурата с един ход назад, а от своя страна през август от Агенция "Пътна инфраструктура" направиха втори избор и този път „ХПВС – ССТ” беше определен за изпълнител. Това решение беше обжалвано пред ВАС (чрез КЗК) от италианската компания.

С решението си съдът постановява, че няма нарушения при втория избор на изпълнител, който е направен съобразно указанията на КЗК и ВАС.

Припомняме, че проектът за изграждането на Северната скоростна тангента на София беше прехвърлен от ОП „Транспорт” към ОП „Регионално развитие” с цел да се спасят неусвоени средства. Отсечката е част от трасето „София – Калотина” и е с дължина 16,5 километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
KostadinovK
преди 10 години
Цената има тежест от 50% при класиране на офертите като със своето предложение консорциумът взима максимално възможните 50 точки. От останалите 50 точки за техническо предложение и срок на изпълнение българският консорциум е събрал 29 точки, което е и най-ниският показател сред 4-та участника, достигнати до втория етап на конкурса. Какво ли ще бъде качеството, след като техническите показатели са най- ниски......? Предложили са най-ниска цена защото знаят, че след това винаги могат да искат увеличение поради непредвидени обстоятелства, а ако не платят на подизпълнители може да спестят още малко.Няма оправия в тая държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още