IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Междуведомствен съвет ще оценява проектите по публичната инвестиционна програма

Изпълнението на одобрените за финансиране проекти ще се наблюдава и ще се представят периодични доклади

16:09 | 15.01.14 г.
Междуведомствен съвет ще оценява проектите по публичната инвестиционна програма

Междуведомствен съвет под ръководството на финансовия министър ще оценява, приоритизира и подбира на конкурентен принцип проекти и програмни предложения, които да се финансират със средства от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

Програмата беше заложена в бюджет 2014 г., като за нея бяха отделени 500 млн. лева.

Членове на междуведомствения съвет се предвижда да бъдат министрите на икономиката и енергетиката, на регионалното развитие, на инвестиционното проектиране, на транспорта, информационните технологии и на съобщенията, на околната среда и водите и председателят на Националното сдружение на общините.

Възлагат се функции и на областните управители по набирането и номинирането на конкретни проекти/програми с регионално и местно значение.

Със средства от програмата могат да се финансират ВиК проекти и дейности, свързани с околната среда, транспортна инфраструктура, социална и културна инфраструктура и други сектори, подкрепящи социално-икономическото развитие, посочи финансовият министър Петър Чобанов.

„Проектите на министерствата, които ще бъдат оценявани за финансиране по Програмата, също ще бъдат с регионална насоченост“, уточни той.

Проектите не трябва да надхвърлят 15 млн. лева годишно финансиране, а всяка програма на министерствата в дадена календарна година няма да може да надхвърля 30 млн. лева. Един от най-важните критерии за оценка на проектите е генерирането на заетост.

Чобанов посочи още, че са опростени правилата за попълване на апликационната форма за кандидатстване от общините, а областните управители, със своята координираща функция, ще подпомагат общините в процеса на изготвяне на проекти.

Финансовият министър не очаква забавяне на изпълнението на програмата, като се мотивира, че непрекъснато в МФ постъпват искания за допълнително финансиране от общините и затова очаква апликационните форми бързо да бъдат подадени до областните управители и предадени на Междуведомствения съвет за разглеждане.

Областните управители няма да имат правото да отхвърлят проекти на общините, така се елиминират възможностите за налагане на „сито“ по политически съображения по места, пише Dnes.bg.

„Очаквам около 150 млн. лв. да са желанията за финансиране на проекти на централната администрация, останалите средства ще предоставим на общините. Няма направено предварително разпределение на средствата по региони», коментира министър Чобанов.

Списъкът на проектите и отговорните за тяхното изпълнение институции, както и съответното финансиране, ще се одобряват с постановление на Министерския съвет. Изпълнението на одобрените за финансиране проекти ще се наблюдава и ще се представят периодични доклади, както и годишен отчет за напредъка.

Възможно е и да се спира финансиране за проекти, като средствата или ще бъдат пренасочвани към следващ в списъка проект, или към нов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още