IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се преструктурирането на звена от БДЖ с цел оптимизиране на разходите

Дълговете на БДЖ са редуцирани до 624 млн. лв. към края на 2013 г.

13:48 | 16.01.14 г.
Обмисля се преструктурирането на звена от БДЖ с цел оптимизиране на разходите

Обмисля се преструктуриране на част от дейностите на БДЖ, като някои от звената на холдинга могат да бъдат закрити, а дейността им да бъде отдадена на външни фирми. Пример за това е цялата ремонтна дейност на БДЖ, която е разпръсната на повече от 12-13 звена.

Това каза за Investor.bg министърът на транспорта Данаил Папазов.

“Ремонтната дейност в БДЖ е разпръсната на повече от 12 -13 места, даже не мога да ви кажа колко са точно. Практически във всеко едно от тях се извършва някаква ремонта дейност, но тя не е с нужното качество и прецизност”, обясни Папазов.

Идеята на министерството на транспорта е ремонтите в БДЖ да бъдат прехвърлени на едно или най-много 2 отделни звена, в които да се извършват първокачествени ремонти на локомотиви и вагони. След това ще се направи и разчет дали е по-добре тази дейност да остане като вътрешна за компанията или да се аутсорсне към външна фирмa.

“Ако тази дейност носи само загуби на БДЖ, ще се помисли да се извади и да бъде дадена на външна фирма”, коментира транспортният министър.

Папазов не каза дали оптимизирането на дейностите или тяхното извеждане извън дейността на компанията ще доведе до съкращения на персонал в холдинга.

БДЖ има много неуспешни опити да аутсорсне част от дейностите си. Железницата на няколко пъти обявяваше обществени поръчки за почистване на вагоните и локомотивите, търсеше и външни фирми за охрана. Процедурите обаче на няколко пъти пропадаха. 

Днес Папазов отчете, че дълговете на БДЖ са били редуцирани до 624 млн. лв. към края на 2013 г., след като в края на май миналата година бяха в размер на 704 млн. лева.

По думите на Данаил Пападов счетоводната загуба на целия холдинг е намаляла до 5 млн. лв. за 2013 г. от близо 29 млн. за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още