IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Атака" поиска отново да се отворят 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Няма решение на ЕС за затваряне на ядрените блокове, настоява Волен Сидеров

16:47 | 28.01.14 г. 13
"Атака" поиска отново да се отворят 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй"

„Атака" внася проект за решение в Народното събрание за пускане на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй“съобщи лидерът на партията волен Сидеров по време на брифинг.  Основание за това искане е фактът, че решението за предсрочното изключване на двата ядрени блока е било незаконно.

"Нашата цел е да поправим една огромна несправедливост", заяви Сидеров и допълни, че  затварянето е било направено от българските „национални предатели“ - Меглена Кунева, Соломон Паси, Милко Ковачев и Симеон Сакскобургготски, които са заблудили страната ни. Лидерът на „Атака“ заяви, че  те са излъгали, че има решение на ЕК да се затворят двата блока.

"Такова решение няма", каза националистът. По негови думи тази лъжа дава повод страната да се позове на Виенската конвенция и да иска повторно отваряне. Според Сидеров бивши управители на АЕЦ „Козлодуй“ казват, че няма проблем блоковете да бъдат пуснати отново.

„40-50 млн. лева ще са необходими за повторното отваряне, а двата реактора ще изработят тези пари за един месец“, коментира още лидерът на "Атака". Според него за пускането на 3 и 4 блок ще са нужни десетина месеца.

В проекта за решение партията ще настоява 3 и 4 блок да бъдат извадени от състава на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци”. Това предприятие вече подготвя за нарязване тези блокове, алармира Сидеров. Затова националистите настояват собствеността на двата блока да се обособи в отделно предприятие. С отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще се открият хиляди работни места в най-бедния район в България.

По време на брифинга беше показан проектът за решение, в мотивите на което е написано, че с рестартът на двата блока в страната ни ще се върнат да работят квалифицираните кадри, които напуснаха България, откакто се унищожава българската енергетика. На проекта за решение беше написана датата 24 октомври 2013 година.

От „Атака“ не се отказват и от идеята за развитие и на АЕЦ „Белене“.

Припомняме, че 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" влизат в експлоатация съответно през 1980 и 1982 година. Те бяха спрени на 31 декември 2006 година. Извеждането от експлоатация на двата блока беше записано в Договора ни за присъдиняване в ЕС. 

На 25 февруари 2013 година Агенцията за ядрено регулиране издаде лицензии на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци” за експлоатация на 3 и 4 блок като съоръжения, които подлежат на извеждане от експлоатация. Тогава беяха прекратени и лицензиите за управление на блоковете от АЕЦ "Козлодуй". 

Преди време проверка на Европейския парламент показа известно забавяне на извеждането от експлоатация на първите четири блока в АЕЦ "Козлодуй", но от друга страна скоростта е напълно удовлетворителна що се отнася до останалите две централи, чиито блокове трябва да бъдат затворени заради изискване на ЕС - литовската „Игналина“ и  АЕЦ „Бохуница“ в Словакия.

За дейностите по извеждане в експлоатация на блоковете ЕС ни отпусна 293 млн. евро за новия програмен период. 

По време на брифинга си днес националистите се спряха и на предстоящите евроизбори., макар и да не беше дадена информация кой ще води листата и прогноза колко депутатски места очакват.  Критериите за кандидат-евродепутатите обаче вече са ясни, допълни лидерът на партията. "Те ще бъдат според идеите. Нашите идеи са ясни. Разликата между „Атака“ и другите ще бъде отчетлива“, смята  Сидеров. Той отново се обяви за кардинална промяна в ЕС.

„Ще направим всичко възможно да задържим нашите постижения. Ще се борим за постижението от 2007 година“, каза Сидеров. Тогава партията взе три мандата.

"Нашата страна е внесла в бюджета на ЕС над 5,22 млрд. лева. Усвоили сме малко над 5,05 млрд. лева. Много пъти ние сме поставяли въпроса, че ние сме донор на ЕС", каза Сидеров. Нашето членство в ЕС ни носи щети, не ползи, отсече той.

Сидеров иска и нови основи на договора на ЕС. Социалните въпроси в европейските нормативи отсъстват. Няма никаква защита за хората, смятат от "Атака". Националистите ще искат християнските ценности да залегнат в основите на ЕС.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Чукай минус *** - страшен отговор - налЕ? - дано си разбрал личната ограниченост, това е вече промяна :)))))))))))))))))а обидите които ми нанесе кой ще ги плати бе "смислено-безсмислен" пукот?? - Схвана ли, че обединението /след като не знаеш какъв е проблема за решаване/, не би ти помогнал за нищо, освен да Ви насочат дружно заблудените към поредния капан за маймуни :))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
говорим си по олигофренски обяснено за следното: спрямо гледната точка на хамстерите например - те нямат свободата да избират, дали да са "у буркана" дори и да са единни или разединени както на теб субективно ти харесва повече. (1) - именно ЧРЕЗ невъзможността да се обеденят хората /субективни различния/, ви лъжат че сте зле! Но от тук не следва че ако се обедините, ще сте добре (?) - следствие от (1)Сигурен съм че пак не си разбрал нищо обаче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
tati
преди 10 години
Ей-й-й-й !!!!! Тука пачката е бая тлъста ??? Гледай ти колко смислено-безсмислен коментар. За какво си говорим - Може би ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
слагай минуси да ти олекне - защото ако напрежение няма, то се издаваш че имаш друга финкция ТУК!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
ти това ли разбра от поста ми -> "платени предателя за да дезинформират и без туй заблуденият ни народ."Не стига това , ами и грешно решение налагаш: "Той Дядо ми хан Кубрат прав беше като ни разказваше приказката за снопа със пръчките" - алгоритъма в който СТЕ участници Ви "работи" именно дори и да сте като "снопа със пръчките" в приказката... неосъзнавайки/невиждайки го /алгоритъма/ и не намирайки решението на противодействие, разединението или обединението няма да помогне с нищо! като отбор маймуни в маймунарник - дали са заедно или не няма да ги освободи ако не осъзнаят къде са ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
tati
преди 10 години
Браво Пич. Те това е истината. Ама сам си Бе Братле. Виж след теб са писали -5 платени предателя за да дезинформират и без туй заблуденият ни народ. Е как да стане тая работа? Той Дядо ми хан Кубрат прав беше като ни разказваше приказката за снопа със пръчките. Ама кой да слуша - 1-2-*** само са слушали......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
Пишман Investor
преди 10 години
Доколкото знам, НЯМА ТЕХНИЧЕСКА възможност за рестарт на 3 и 4 блок в АЕЦ "Козлодуй". Допреди 2-3 години да, но сега вече НЕ!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Пишман Investor
преди 10 години
Доколкото знам, НЯМА ТЕХНИЧЕСКА възможност за рестарт на 3 и 4 блок в АЕЦ "Козлодуй". Допреди 2-3 години да, но сега вече НЕ!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
Сините камъни
преди 10 години
Я, псевдонационалиста Сидеров , който открадна националистическата идея, за да не се поеме от истински националисти, се е загрижил!А защо няма още коментар Сидера за решението на КС за земята?Защо? Мамицата им еднодневки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още