IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима министри обещават да защитят парк "Странджа"

Десислава Терзиева е разпоредила частично изменение на плана, засягащо защитената територия

11:29 | 31.01.14 г. 1
Трима министри обещават да защитят парк "Странджа"

Няма да бъде допуснато презастрояване на природен парк "Странджа", увериха министрите на околната среда Искра Михайлова, на регионалното развитие Десислава Терзиева и на инвестиционното планиране Иван Данов, които бяха изслушани в парламента.

Припомняме, че след решение на Върховния административен съд от януари община Царево вече има действащ общ устройствен план. Това предизвика недоволството на екоорганизации – според тях планът дава възможност защитената територия да бъде застроена.

Десислава Терзиева съобщи, че на 30 януари е разпоредила частично изменение на плана за частта, обхващаща територията на природен парк "Странджа", или 70% от територията на община Царево. Заданието за изменение на плана трябва да бъде финализирано да края на следващата седмица и ще отиде за съгласуване в екоминистерството.

Терзиева обясни, че законът не предвижда тя да може да отмени заповед за Общ устройствен план и заради това е трябвало да изчака решението на съда. Целта била измененият ОУП да спазва всички изисквания на екологичното законодателство.

Искра Михайлова също коментира, че след като има решение на съда, вече всички отговорни институции могат да предприемат действия, за да защитят парка. Тече процедура за план на управление на природен парк "Странджа", както и нова екологична оценка, увери тя.

„Един общ устройствен план не е нещо твърдо фиксирано. Изработеният за община Царево и „Странджа” е от 8 години, в това време са настъпили промени, има нови кадастрални карти”, обясни и Данов.

Заради твърденията на природозащитниците, че депутатът от ДПС Йордан Цонев ще строи хотели и вилни селища на територията на парка, той декларира пред депутатите, че няма нито един застроен метър досега и няма никакви намерения да го допусне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Да де, проблема е законовото определяне на, не КОЛКО, а КОЙ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още