IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК и ЕСО си разделиха собствеността

С фактическото отделяне на двете дружества България изпълнява своите задължения по енергийната директива на ЕС

17:23 | 05.02.14 г.
НЕК и ЕСО си разделиха собствеността

Вчера е била финализирана и последната фаза от процеса по разделянето на „Националната електрическа компания“ и „Електроенергийния системен оператор“ - извършено е отделянето по собственост на мрежата и прилежащите активи на двете дружества, съобщиха от Българския енергиен холдинг, под чиято шапка са НЕК и ЕСО.

Правното, организационното и финансовото отделяне или преструктуриране на дейностите е последната стъпка за изпълнение на изискванията на Директива 2009/72/ЕО и националното законодателство.

Отделянето на ЕСО като собственик на електропреносната мрежа ще позволи на дружеството да започне процеса по сертифицирането му като независим преносен оператор. Това ще бъде стъпка за развитието на конкурентен и финансово стабилен енергиен пазар, съобразно изискванията на Третия либерализационен пакет.

Припомняме, че правителството на Бойко Борисов си постави за цел разделянето на НЕК и ЕСО до края на 2012 година. Една от основните причини за забавянето на отделянето обаче бяха активите на ЕСО, които бяха заложени като обезпечаване на кредитите на НЕК. 

Заради неизпълнение на изискванията на енергийната директива страната ни беше изпратена пред Съда на ЕС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още