IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михайлова: Да не истеризираме писмата от ЕК

Ние сме част от ЕС и непрекъснато има комуникации и това е стандартна процедура, изтъкна екоминистърът

11:13 | 15.02.14 г.
Михайлова: Да не истеризираме писмата от ЕК

България е част от ЕС и непрекъснато има комуникация, това е стандартни процедури и не бива да се „истеризира”, коментира в ефира на Дарик радио министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.
Тя коментира последното писмо, което България е получила и се отнася до спирането на всички средства по ОП „Околна среда”.

„Последното писмо е техническо и ни се напомня ангажиментите и какво трябва да се направи, за да бъдат възстановени средствата”, коментира министърът. По нейни думи след като е станало ясно за пропуските, правителството е започнало много внимателен анализ на проектите.

„В момента преглеждаме всички договори по обществени поръчки, които надхвърлят определени лимити”, заяви още екоминистърът. Тя допълни, че лимитите са различни и зависят от вида на договора – за консултантски услуги, строителство или други дейности. Михайлова обаче отказа да даде конкретни суми с мотива, че и „проект за 10 хил. евро е важен, ако от него зависи друг на стойност 60 млн.”.

Вариантите за санкции са два, припомни още Михайлова. Едната е плоска санкция – с определен процент за всички верифицирани досега средства, чийто размер е малко над 500 млн. лева.

Другият вариант е да се накажат само договорите с нарушения, който е по-справедлив, но общините не са допускали грешките без участието на други държавни институции, посочи министърът. „С промените в Закона за обществените пречки, направени в края на 2010 година – началото на 2011 година, например предварителният контрол по документацията на обществените поръчки е прехвърлен в Агенцията по обществени поръчки”, допълни тя.

Според нея допусканите грешки по оперативната програма са допускани по няколко причини. Сред тях например е неуважението на процедури, които работят във всички останали страни от ЕС, както и тоталното разместване на ценностите в последните години, „когато се приложи мнението, че трябва да бъдат „наши хора”.

Освен това българските власти за първи път от членството си в ЕС за първи път се сблъскват с такова сериозно темпо на обществените поръчки, обясни още министърът.

Тя отхвърли информациите, тиражирани в медии, че в бюджета на ЕС няма достатъчно средства и затова възстановяването на плащането по програмата се бави. Михайлова се надява през тази година да бъдат изплатени 1,5 млрд. лева по проекти от ОП „Околна среда”. В момента плащанията идват от националния бюджет, но нейните очакванията са до края на март плащанията от Брюксел да бъдат възстановени. 

"За целта страната ни трябва да изпълни всички предписания на Европейската комисия във връзка с откритите нарушения в редица проекти. През ноември миналата година Брюксел спря временно финансирането по програмата заради опасения за неправилно изразходване на средствата", коментираха за телевизия Bulgaria on Air от МОСВ.

До месец ще бъде внесено и споразумението между България и ЕС за новите оперативни програми и ако няма ново връщане, договорът може да бъде подписан през юни. Михайлова призна, че това е най-добрия вариант за нас, макар и да е малко вероятен, заради предстоящите европейски избори и ситуирането на нова Европейска комисия.

Ако обаче споразумението бъде подписано през лятото, три месеца след това или през септември-октомври новите програми да заработят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още