IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според Русия договорът за "Бургас-Александруполис" още действа

В началото на април в междуправителствена комисия ще бъде обсъдена реализацията на проекта, заяви руският енергиен министър

11:04 | 19.02.14 г. 1
Според Русия договорът за "Бургас-Александруполис" още действа

Споразумението между България и Русия за изграждането на нефтопровода „Бургас-Александруполис“ още действа, заяви в интервю за ИТАР-ТАСС руският енергиен министър Александър Новак.

Той беше категоричен, че според Виенската конвенция има определени правила за „излизане“ от международни договори и те гласят, че за това трябва да има съгласие от всички участници. „До днес подобно взаимно съгласие не е постигнато. Проектът е замразен, защото сега една от страните не изявява желание да участва в него“, обясни Новак.

Руският енергиен министър уточни, че в началото на април ще има заседание на междуправителствена комисия, която ще оглави, и на която ще бъде обсъден въпросът за реализацията на този нефтопровод. От думите му обаче не става ясно в какъв състав ще се проведе тази среща.

„От този проект заинтересовани са и руските доставчици, и европейските потребители“, заяви Новак.

Припомняме, че споразумението за изграждане на „Бургас – Александруполис“ беше подписано в началото на 2007 година между България, Русия и Гърция. През 2011 година правителството на Бойко Борисов взе решение да спре участието на страната ни в проекта, след като основен мотив беше посочено, че е икономически неизгоден за страната.

Отделно жителите на Бургас се обявиха против реализацията на проекта по екологични причини и заради опасенията, че подобен тръбопровод ще се отрази негативно на развитието на туризма.

Това мнение също беше взето предвид в Народното събрание, когато беше одобрено окончателното денонсиране на договора за тръбопровода. Това стана в едно от последните заседания на 41-я парламент през март 2013 година.

В интервюто си за руската държавна информационна агенция Новак коментира още, че няма развитие по отношение на "Южен поток". Той повтори позицията на Русия, че не е съгласна с предоговоряне на междуправителствените споразумения със страните, които участват в проекта.

В момента е сформирана работна група, която да намери необходимата правна рамка, която да позволи на газопровода да действа на територията на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Министър Трайчо Трайков обяснява в ефира на Нова телевизия, че България няма стратегически интерес от проекта за нефтопровод "Бургас - Александруполис":Ако едно момче иска да отиде при своята любима в стаята, но оставя следи от кални обувки в коридора - явно има стратегическа полза за момчето и за любимата, но не и за коридора."--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Аз също мисля че от икономическа гледна точка ползата за България от този проект е 0.Другата особеност е, че договора е така написан, че и да стане голяма авария причинила екологически щети компанията собственик на нефтопровода да плати само каквато си иска част от тях. Това е важна особеност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още