IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът пречел на конкуренцията между фирмите за дялово разпределение

"Топлофикация - София" е поискала всички фирми за топлинно счетоводство да имат еднакви цени, защото предлагат една и съща услуга

15:29 | 21.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Законът пречел на конкуренцията между фирмите за дялово разпределение

Конкуренцията между фирмите за дялово разпределение е възпрепятствана от законово изискване, според което, за да работи дадена фирма с уреди за дялово разпределение, тя трябва да бъде упълномощена от производителя на тези уреди. Това обясни директорът на фирмa за дялово разпределение Николай Жечев, предаде БТА.

Коментарът му е по повод еднаквите цени на услугата "дялово разпределение" в различните фирми и започналото във връзка с това производство на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 

Жечев обясни, че "Топлофикация - София" е поискала всички фирми за топлинно счетоводство да имат еднакви цени, защото предлагат една и съща услуга. Според него в това има логика. При условие, че няма преносимост на уредите по силата на закона, потребителите така или иначе не сменят топлинния си счетоводител заради разлика от няколко стотинки в цената на предлаганата услуга, обоснова се Жечев.

За да има преносимост на данните, трябва цялата информация да бъде предоставена на потребителите. Става въпрос за коефициента за присъединяване към радиаторите на различните видове уреди, обясни Жечев. Ако този коефициент е ясен, то всеки един топлинен счетоводител може да прави сметките за всеки един уред. 

Топлият януари може да не намали сметките за парно

Въпреки топлата зима някои абонати на "Топлофикация" може и да не намерят голяма разлика в сметките си, защото всичко зависи от индивидуалното потребление на клиентите, обясни Жечев.

От фирмата за топлинно счетоводство са категорични, че, ако се върне възможността за изчисление на сметките на база кубатура на жилището, това ще увеличи двойно или тройно най-ниските сметки.

Разходите в София за услугата топлинно счетоводство са общо около 6 млн. лева, като повечето от тези пари отиват за заплати. В същото време при 40% спад в потреблението, което се дължи на дяловото разпределение, икономията от потребление на енергия в София за отоплителен сезон е 124 млн. лева, изчисли Жечев.

Той призова за реални санкции спрямо потребителите, които манипулират уредите си и по този начин крадат енергия от съседите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още