IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Очаква се колосална загуба на НЕК за 2013 г. от 400 млн. лв.

Според бившия енергиен министър е възможно като излязат резултатите рейтингът на НЕК да бъде преразгледан още веднъж, след като през седмицата бе понижен

10:49 | 22.02.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Делян Добрев: Очаква се колосална загуба на НЕК за 2013 г. от 400 млн. лв.

Намаленият рейтинг на Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) от ВВ- на В+ с негативна перспектива от Standard&Poor's не е изненада нито за опозицията, нито за експертите в България, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият енергиен министър Делян Добрев. Той подчерта, че за проблемите в сектора и по-конкретно за свързаните с регулаторните режими се говори през последните шест месеца.

Липсата на официална реакция на новината Добрев коментира с думите, че очевидно и управляващите не са изненадани от понижението. По притеснителното по неговите думи е, че негативната оценка идва преди да са представени финансовите резултати на НЕК за 2013. По думите му, има очаквания за колосални загуби на дружеството в рамките на 400 млн. лева.

Според Добрев е възможно като излязат резултатите рейтингът на НЕК да бъде преразгледан още веднъж. Той подчерта, че най-притеснителното в оценката на S&P е това, че е базирана на основни регулаторни проблеми.

„Не става въпрос дори за лошо управление, а за  лоши стратегически решения”, коментира бившият енергиен министър.

Той поясни, че оценката на рейтинговата агенция излиза всяка година и по време на управлението на ГЕРБ е била стабилна.

Дбрев допълни и че с понижението на цената на тока през март в посока на по-ниски регулации са обрани всички резерви.

„През юни месец нямаше такава възможност. Дори напротив. Увеличиха се разходите на дружеството, от друга страна се намалиха приходите. Няма как това да доведе до по-различен резултат освен до колосални загуби за стотици милиони левове”, коментира депутатът от ГЕРБ.

По думите му в момента дори имало слухове, че се правят „счетоводни трикове”, за да бъдат понижени загубите на НЕК  до малко под 400 млн. лева.

Друго предположение, че се обмисля тегленето на нов заем за покриване на загубите, Добрев коментира с думите, че правителството и сега финансира по този начин хроничния недостиг заради регулаторните решения.

„Знаете, че беше изтеглен заем от 1 млрд. лева от БЕХ, с част от който бе рефинансиран заем на BNP Paribas, но с част от тези средства – около 60%, бяха покривани недостатъците от регулаторните решения”, коментира Добрев. Той подчерта, че тази тенденция не е устойчива, не само, защото няма да бъде възможно взимането на заеми в бъдеще, но и поради оскъпяването на изплащането на вече взетите.

Енергийният министър Драгомир Стойнев от своя страна не приема позицията на ГЕРБ за меродавна. По време на конгреса на БСП Стойнев заяви, че НЕК ще започне да изплаща задълженията си и постепенно ще подобри финансовото си състояние. Според него в системата на енергетиката има достатъчно резерви, а благодарение на политиката на правителството са били спрени течове и консултантски договори за милиони.

Вижте интервюто с Делян Добрев пред Bulgaria On Air!



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
Тази бакалавър по изкуствата - пълно и жалко момченце, учило 3 г. нещо, което и то не знае какво е и сега дращи ли дращи на воля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
СОЦИАГЛИСТ! МНОГО *** И *** СОЦИАГЛИСТ! КАТО СТАНИШЕФФ. Нищо не разбира, а много говори! Само за газовите камери са!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
За далаверите на парашутист Делян Добрев съм съгласен но защо двамата преждепишещи съвсем неслучайно продължават да пропускат голЕмата далавера с АЕЦ Белене и привилегированите "другари", които единствени имат ексклузивни права да получават ел.енергия на себестойноста й и да я изнасят и продават в чужбина???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 42
LuckyYou
преди 10 години
И всичко това е благодарение на теб!!!!! Какъв нахалник е този бе - погубва и след това хули собственото си изчадие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още