IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът определи критериите за производство на оцет

Търговците и фирмите, които предлагат на пазара оцет, приготвен чрез химичен синтез, ще плащат глоби

10:32 | 06.03.14 г. 1
Парламентът определи критериите за производство на оцет

Парламентът регламентира критериите за производство на оцет с приетите окончателно промени в Закона за виното и спиртните напитки.

Глоба от 1000 лв. до 5000 лв. за физическите лица и от 5000 лв. до 10 000 лв. за юридическите лица и едноличните търговци заплашва всеки, който продава фалшив оцет, приготвен от оцетна киселина чрез химичен синтез.

Парламентът прие определението, че "оцет“ е продукт, получен чрез провеждане на оцетнокисела ферментация от оцетнокисели бактерии на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси, с общо кисело съдържание не по-малко от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина.

Видовете оцет се определят и означават според вида на изходната суровина и могат да бъдат винен, плодов, ябълков и алкохолен. Не се допуска означаване с наименованието „оцет“ на продукти, съдържащи синтетична оцетна киселина. По време на обсъждането опозицията се противопостави на промените в закона.
 
Щом ще има закон за оцета, да има закон за салама, закон за кашкавала, закон за маргарина, закон за кренвирша, мотивира тогава позицията си Владимир Иванов от ГЕРБ. Той настоя, че оцетът е храна и не е на специален режим, така че вместо да се описват детайлно характеристиките му в закон, може да бъде приет стандарт.
 
Според Павел Шопов от „Атака” обаче законът е много важен и дори е трябвало да се приеме преди години, защото на пазара има много оцет, който е фалшив.

Според него от години хората страдат от това, че им се продава не оцет, ами някакви продукти, които не са натурални, а "са чисти химия и заради това струват малко".

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
Сега остава да му сложат и бандерол!Чакам да се определи технологията за производство на пилета, лук, портокали и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още