IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетика, ВиК и транспорт са наблюдавани приоритетно от КЗК през 2013 г.

Антимонополният орган е наложил глоби за 8,5 млн. лв., според отчет на комисията

13:08 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Енергетика, ВиК и транспорт са наблюдавани приоритетно от КЗК през 2013 г.

Енергетиката, ВиК услугите и транспортът са били наблюдавани приоритетно от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през 2013 г. Другите наблюдавани сектори са били храните, лекарствените продукти и търговията с автомобили. Това се казва в отчет на комисията за дейността й през 2013 г.

Комисията e образувала общо 1553 производства по прилагането на Закона за обществените поръчки, Закона за концесиите и Закона за защита на конкуренцията. С постановените 1327 решения антимонополният орган е наложил глоби с общ размер 8,5 млн. лв.

По отношение на най-тежките нарушения на правото на конкуренция КЗК е образувала общо 33 производства за установяване на забранени споразумения между предприятия или злоупотреби с господстващо положение.

В областта на антитръста комисията е постановила 26 решения и е наложила санкции за 5,6 млн. лв. С цел събиране на данни за евентуалното антиконкурентно поведение на някои предприятия, са правени и три проверки на място в офисите на компаниите.

Нелоялното привличане на клиенти, имитацията на чужди продукти и недобросъвестното поведение са били  най-честите нарушения на компаниите по отношение на нелоялната конкуренция. Увеличават се нарушенията, свързани с узнаване, използване или разгласяване на производствена и търговска тайна. С цел противодействие срещу нелоялната конкуренция са образувани общо 59 производства, в резултат на които са постановени 65 решения. Наложените санкции са за 2,8 млн. лв.

В сектора на обществените поръчки нарушенията са били основно при класирането на участниците и при избора на изпълнители. При обжалването на процедури за възлагане на обществени поръчки комисията е образувала общо 1394 производства и е постановила 1147 акта.

При съдебния контрол върху дейността на КЗК през 2013 г. Върховният административен съд е потвърдил 82% от постановените актове на КЗК, 13% са върнати за преразглеждане, а 5% са отменени от съда, отчита комисията.

При контрола върху концентрациите между предприятията комисията е взела 35 решения.

В отчета се припомнят и изготвените от комисията два секторни анализа – за пазара на електроенергия и за сектора на печатните издания, в които има конкретни препоръки за подобряване на конкурентната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още