IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото министерство ще регулира дейността на стоковите борси

С предложения за промени в Закона за стоковите борси и тържищата Министерският съвет предлага държавната комисия за стоковите борси да бъде закрита

08:39 | 12.03.14 г.
Икономическото министерство ще регулира дейността на стоковите борси

Министърът на икономиката и енергетиката ще регулира и контролира създаването и дейността на стоковите борси, стоковите тържища и пазарите на производителите. Това предвижда проект за промени на Закона за стоковите борси и тържищата, внесен от Министерския съвет за обсъждане в Народното събрание.

Текстовете са публикувани на сайта на парламента.

Икономическото министерство се предвижда да води и публични регистри за стоковите борси, за членовете на стокова борса и за брокерите, осъществяващи дейност на съответната стокова борса, за стоковите тържища, за извършените регистрации за брокерска дейност и за пазарите на производителите.

Икономическият министър ще трябва да подготви и издаде наредбата за регистрите шест месеца след влизането на закона в сила.

Държавната комисия за стоковите борси и тържищата се предвижда да бъде закрита и активите, пасивите и архивът ѝ да преминат към министерството като неин правоприемник, посочва се в предложенията за промени на преходните и заключителни разпоредби на закона.

Издадените от комисията лицензи обаче се предвижда да запазят действието си.

Закриването на агенцията е свързано с процедурата по оптимизация на администрацията, посочва се в мотивите на Министерския съвет към законопроекта.

Според вносителите в обхвата на дейността на ведомството е издаването на лицензи, удостоверения за регистрация и разрешителни за внос и износ, провежданено на превантивен и последващ контрол върху изпълнението на задълженията на лицензополучателите, а също така прилагане на мерките на търговската политика, свързани с вноса и износа на стоки от и на територията на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още