IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как фермерите ще получават подпомагане от 1 250 евро?

Критиците на схемата видяха в намеренията на управляващите предизборен пиар и реверанс към сивия сектор

09:17 | 13.03.14 г.
Как фермерите ще получават подпомагане от 1 250 евро?

Той смята, че предложението за това подпомагане е на ДПС с цел за средствата да кандидатстват и тютюнопроизводителите.

Общата селскостопанска политика на ЕС не допуска подпомагането на тютюнопроизводители, твърди Христов. "Затова  в Бюджет 2014 за тях бяха заделени 100 млн. лв. от националния бюджет", допълва той. Според негови изчисления на база засетите декари с тютюн секторът ще получи подпомагане от бюджета над 700 лв./дка. За сравнение Христов посочи, че за останалите земеделски производства директните плащания са по 30 лв./дка.

По-късно от НАЗ изпратиха становище, в което се казва, че „решението за прилагане на доброволна опростена схема за дребни земеделски стопани е чисто популистки ход на управляващите, без да е помислено рационално за условията за прилагане на схемата в българската земеделска действителност и за негативните последици, които би могла да окаже върху реалното производство”.

Управляващите отправиха грешно политическо послание, което не кореспондира с еврорегламента, заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Танева.

„Много неверни твърдения объркаха сектора. Схемата е доброволна и се прилага по желание на страната. Ако тя реши да я приложи, трябва да го заяви до 1 август тази година. Подпомагането може да стане в ограничени условия, които не може да се променят от държавата”, каза тя.

Танева коментира, че земята, която фермерите трябва да обработват по тази схема, е от 5 дка до 6 ха. Ако фермерът я избере, той не може да участва по всички останали схеми по първи стълб на Общата селскостопанска политика: СЕПП, обвързано с производството плащане, преразпределително плащане, зелено плащане и други доброволни схеми като млад фермер.

Конкретната сума – дали ще е максимум 1 250 или най-малко 500 евро, ще е ясна през лятото на 2015 г., когато се подадат всички заявления. Отделно може да се поставят други условия – например фермерът да е регистриран производител. И тютюнопроизводството може да влезе в тази схема за стопаните, които отговарят на условията. Очевидно с 2 дка тютюн това не може да стане, каза още депутатът.

На въпрос ще се налеят ли пари в сивия сектор тя отговори: „Да, парите ще влязат основно там”.

Танева уточни, че това ще са най-дребните стопанства, които са най-трудни за контрол, но в същото време доходите им от земеделие не са достатъчни, за да си издържат семействата.

„Затова трябва да има подкрепа за малките фермери, въпросът е тя да повиши устойчивостта на тези стопанства при ясни пазарни правила, за да не ощетява сектора и държавата”, допълни Танева. Според нея изявленията на управляващите са объркали хората на село, които сега смятат, че с един декар лозе например може да получат 2500 лв.

Който желае да отвори  регламента за директните плащания от декември 2013 г. и да прочете всички условия за тази схема, препоръча народният представител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още