IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК не се яви на предложена от ЧЕЗ среща за спора с прихванатите средства

Днес изтича крайният срок, поставен от ДКЕВР на дружеството, за да се разплати с държавната компания

13:01 | 27.03.14 г.
НЕК не се яви на предложена от ЧЕЗ среща за спора с прихванатите средства

Националната електрическа компания (НЕК) не се отзова на предложена от ЧЕЗ среща във връзка с казуса по прихванатите средства, съобщиха от електроразпределителното дружество.

Припомняме, че за усилията на дружеството за съвместно решение на спора с НЕК съобщи изпълнителният директор на ЧЕЗ Кремена Стоянова по време на изслушването на трите дружества в енергийната комисия към Народното събрание. Днес от дружеството декларират готовността си да продължат и добавят, че са поискали съдействие за провеждане на разговори от приципала на НЕК – министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

„Трябва да се търси отговорно и професионално решение на проблемите чрез преговори с НЕК и в условията на открит диалог и равнопоставеност“, декларират от дружеството в свое изявление до медиите.

От ЧЕЗ  припомнят, че нееднократно са сезирали – писмено и устно, компетентните органи, сред които и енергийният регулатор, за проблемите в българската енергетика.

Декапитализирането на електроразпределителните дружества ще има негативен ефект върху стабилността на енергийната система и всички потребители, коментират още от дружеството и допълват, че създалата се ситуация реално рефлектира върху всички участници по веригата „производство – пренос – разпределение – снабдяване“.

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) стартира процедура за отнемане на лиценза и на трите ЕРП-та на основание на задържани плащания към НЕК. Поставен беше седемдневен срок за разплащане, който за ЧЕЗ изтича днес, 27 март. Според жалбата на държавната компания ЧЕЗ е задържало 67,3 млн. лева.

Срокът за другите две дружества за разплащане е утре, 28 март. EVN дължи 216,6 млн. лева, а Енерго Про – 63,7 млн. лева.

И трите дружества отхвърлят обвиненията, че не са се издължили към НЕК с мотива, че държавната компания също има неплатени задължения към тях. Прихващането е нормална практика между търговски дружества, коментира вчера изпълнителният директор на EVN Калина Трифонова.

Според ръководителя на енергийния регулатор Боян Боев обаче тази практика не е допустима в българската енергетика и недофинансирани разходи се търсят чрез ДКЕВР. Боев обвини ЕРП-тата, че в тази ситуация те изземват функциите на комисията.

ЕРП-тата имат и 14-дневен срок за писмени становища по казуса. За 7 април е насочено открито заседание на ДКЕВР, на което трябва да стане ясно какво ще се случи по този казус в българската енергетика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още