IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата не е участвала в първия търг за "Химко" заради високата цена

Енергийният министър не даде конкретен отговор за намеренията при втори търг

16:20 | 02.04.14 г.
Държавата не е участвала в първия търг за "Химко" заради високата цена

Държавата не е участвала в първия търг за "Химко" заради прекалено високата стартова цена. Това обясни по време на блиц контрола в енергийната комисия към Народното събрание министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

„Смятаме, че цената е прекалено висока“, каза той без да отговори конкретно дали държавата ще участва във втори търг.

По думите му има инвеститорски интерес и целта е предприятието да бъде вдигнато на крака. Припомняме, че синдикът на предприятието предложи на търг за 28 млн. лева активите на "Химко" - Враца. На него не се яви нито един купувач. Готви се втори търг, на който цената ще бъде с 6 млн. лева по-ниска.

На въпрос за газовите доставки министърът посочи, че няма никакви сигнали за спиране на доставките от „Газпром“. Въпреки това правителството вече е сключило договор за доставка на 3 млн. куб. метра газ от Гърция.

Кога ще започне строителството на "Южен поток" ще стане ясно, след като бъдат договорени условията с газовата компания и приключи процедурата за избор на изпълнител на проекта, обясни още Стойнев.

Четири правителства работеха за реализацията на Nabucco, което стана причината да активизираме работата по "Южен поток", съобщи още Драгомир Стойнев. "Това е единственият проект, който може да осигури сигурни доставки за България", обясни той, посочвайки, че страната вече няма да зависи от трети страни или задълбочаване на конфликти.

На техническо ниво разговорите между ЕС и Русия продължават и работната група ни уведомява докъде са стигнали преговорите.

Според Стойнев ЕК също вече признава, че "Южен поток" е стратегически и за целия ЕС. Той се надява работата по изграждането на проекта да започне още тази година. "Както има "Северен поток" за богатите, така и трябва да има "Южен поток" за бедните държави в ЕС", коментира още той.

Цената на реактор на Westinghоuse в АЕЦ "Козладуй" е въпрос на преговори, каза още Стойнев. "Цената ще бъде значително по-ниска от тази, на която се изграждат подобни реактори и в САЩ, и в Китай", гарантира той.

Министърът на икономиката коментира и финансовата война между НЕК и електроразпределителните дружества. Той припомни, че проблемът е възникнал още през 2012 година, а правителството работи, за да намери решение.

Стойнев даде сведения, че заплатите в Мини „Марица Изток“ се изплащат регулярно, макар ТЕЦ-овете да имат огромни задължения към мините. Благодарение на премахването на таксата за пренос предприятието е приключило на печалба за първи път от години, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още