IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Заплатите в някои сектори могат да бъдат вдигнати с до 20%

Синдикатът предлага 80% от месечния доход на работник да бъде гарантиран чрез основната заплата, а останалото да са бонуси и премии

19:41 | 03.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КНСБ: Заплатите в някои сектори могат да бъдат вдигнати с до 20%

КНСБ предлага 80% от месечния доход на един работник да бъде гарантиран чрез основната му заплата, а останалото да са бонуси и премии, които да не надвишават 20 на сто, предаде БТА.

Синдикатът подготвя предложения за общо 10 промени в Кодекса на труда, съобщи във Варна президентът му Пламен Димитров. 

Според КНСБ срокът за договаряне на заплатите трябва да става в рамките на шест месеца. Ако това не се случва, да се минава директно към стачни действия, без важащите в момента процедури за обявяване и провеждане на протести.

Президентът на КНСБ каза, че още сега заплатите в някои сектори на индустрията в страната могат да бъдат вдигнати с до 20 на сто. Според анализ на синдиката икономиката има потенциал да генерира по-високи доходи за работещите българи.

По думите му Кодексът на труда трябва да гарантира 100-процентово изплащане на заплатите дори при затруднения на фирмите, а не както е сега - до 60 на сто.

Позицията на синдиката е, че при незаконно уволнение, което е доказано в съда, обезщетението, което получава работникът, не трябва да е само за шест месеца, а за целия период до възстановяването му на работа.

Освен това в такива случаи трябва да носят отговорност всички, които са подписали незаконното уволнение, посочи Димитров.

Още български новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Няма "икономическо" основание за това! Виж алхимическо има, но измамническо - химикономическо няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
cokrat1
преди 10 години
Само така КНСБ. Натискайте заедно с Подкрепа...ха дано стане по-бързо.Абе, нема ли най-после да се намери българския Джими Хофа. Бг босовете газ ще пикаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
trendline
преди 10 години
То могат много работи да се случат , но няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още