IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за кредитните институции - повече политика, отколкото икономически разум

Регулацията на бързите кредити и премахването на таксите за предсрочно погасяване все пак са положителни решения, отбеляза Стоян Александров

21:55 | 07.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Законът за кредитните институции - повече политика, отколкото икономически разум

Банковият сектор в България беше подведен от държавата относно ВЕИ-тата, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air бившият финансов министър Стоян Александров.

„При договорите, които имаха ВЕИ-тата и високите цени, посочени в тях, банките си направиха сметка, че дори по-големи инвестиции ще се възвърнат за 5-7 години. При сегашните условия обаче са нужни поне 15 години”, коментира той проблемите със задлъжнялостта във ВЕИ сектора.

„Това все още не представлява кой знае какъв риск за банките, тъй като те могат да преструктурират тези кредити и да ги отложат във времето”, посочи финансистът.

Александров коментира и новия Закон за кредитните институции (ЗКИ), като посочи, че в него има повече политика, отколкото икономически разум. Все пак като добри и логични решения, заложени в закона, той определи регулацията по отношение на бързите кредити, както и правото на гражданите да могат да погасяват предсрочно кредитите си без да плащат огромни такси.

България няма крещяща необходимост да излиза на дълговия пазар, тъй като средствата, които ще бъдат набрани от него, ще бъдат използвани за попълване на фискалния резерв, а не за финансиране на даден проект, завърши той по повод изявлението на Пламен Орешарски, че страната ни няма да излиза на пазара преди европейските избори.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Банките пак писнаха като недоонодени булки? Защо се мислят за институции тези ***? Нека им се позволи на всички да фалират! Не ползвайте банкови услуги! Те не заслужават нито стотинка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още