IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ангелов: Политическото късогледство се вижда много ясно по време на криза

Политическата нестабилност води до избягване на дългосрочни решения, но сега виждаме обратния ефект, каза икономистът

11:51 | 10.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Георги Ангелов: Политическото късогледство се вижда много ясно по време на криза

„Политиката влияе на икономиката, макар че това го забелязваме основно в лоши времена. В добри времена битуваше твърдението, че икономиката върви, политиците не бяха обвинявани. Но това беше заблуда. Сега обвиняваме политиката за всичко. Не само България, но и цялата еврозона беше засегната от политическа криза.“

Това каза икономистът Георги Ангелов по време на втората конференция по управление на риска на Кофас на тема „Фирмена стабилност при политическа несигурност“. Той даде за пример Гърция, където доста често се провеждаха парламентарни избори.

„Политическата нестабилност води до избягване на дългосрочни решения. Сега виждаме обратния ефект – имаме по-ясна визия за развитието на еврозоната, а много страни започнаха да преодоляват спада в икономическия растеж и той започна да се завръща. Виждаме това в Испания, Италия, като дори в Гърция може да няма икономически спад тази година“, продължи експертът.

Според него бизнес рискът в България се пренебрегва, давайки за пример инвестициите в създаването на „зелена енергия“.

„В последните една-две години у нас нищо не се е променило. Законите и сега се гласуват, а след това се променят много пъти. Кризата ни дава възможност да видим по-ясно проблемите, които имаме от преди. Политическата късогледост от последните години сега много ясно се вижда“, категоричен е Ангелов.

„Свидетели сме на цикъл на свръхрегулиране. В добрите времена беше трудно правителството да извърши някаква необходима реформа. А сега - в лоши времена – политиците се стремят да направят нещо, но не е ясно какво точно искат да направят“, каза още икономистът.

„През последното тримесечие на 2013 г. преките чуждестранни инвестиции са практически нула, т.е. колкото фирми са дошли, толкова са излезли. Разликата е около милион евро и отново е свързана с политиката“, сподели още Ангелов.

Той спомена, че заемите за фирмите са нараснали около нулата за пръв път от 15 г., което все пак може да се счете за някаква индикация за икономическата активност. Според него не само износът ще издърпа икономиката ни от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
johndaniels
преди 10 години
много е прав melon, даже бих казал без тези кофти инвестиции по-добре тъй като ако бяха държавни, колкото и да ги точат, щеше да има дивидент, печалбата да остава тук и да се разпределя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Новина от днес: Заместник-председателят на младежкото ДПС Мустафа Ахмедов влиза в Съвета на директорите на Националната електрическа компания (НЕК).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
melon
преди 10 години
То па едни чуждестранни инвестиции... ЕРП-та, кофти концесии, молове и хипермаркети. И с тях и без тях за *** е все тая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още