IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: 250 хил. работни места могат да се разкрият с реформи

Въвеждането на касовата отчетност за ДДС може да е облекчение за фирмите, заяви икономистът

19:49 | 17.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Г. Ангелов:  250 хил. работни места могат да се разкрият с реформи

В предаването „Нещо повече“ на националното радио икономистът Георги Ангелов коментира, че покрай споровете да се вдига или не минималната работна заплата се пропуска разговорът за заетостта.

Коментирайки минималната работна заплата пренебрегваме един друг голям проблем – на тези, които нямат никаква заплата. Това са повече от 500 хиляди души.

Той каза, че по време на предизборната кампания се е говорило за разкриване на нови 250 хиляди работни места, без да се обясни как ще стане това.

И в програмата на правителство видяхме записано, че за да има нови работни места, трябва да има икономически разцвет, като отново не е развито как ще се постигнат те. Могат да се постигнат 250 хиляди работни места, но са необходими реформи, които да премахнат пречките пред пазара на труда.

Въвеждането на касовата отчетност за ДДС, според Георги Ангелов може да е облекчение за фирмите, но системата трябва да е направена така, че да се избегнат измами.

Има нужда от добра подготовка преди да се стартират подобни мащабни инициативи, за да не се окаже, че бизнесът или администрацията не са подготвени, защото тогава имаме фалстарт, а тогава идва лошото име на реформите. Недобре подготвените реформи водят до негативни ефекти и повече вреди, отколкото полезни неща.

Георги Ангелов каза още, че и от ЕС, и от страна на международните пазари има затихване на инфлационния натиск, основните суровини поевтиняват. С успокояването на кризата в Сирия ще се избегне шоково поскъпване на петрола, което би се случило при война, коментира икономистът.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
Sakamano
преди 10 години
Съгласен съм, че 250 хил. работни места могат да се разкрият с реформи. Просто трябва да бъдат премахнати всички административни и бюрократични пречки пред дребния бизнес. Цената е няколко хиляди безработни счетоводители и държавни служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още