IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спестени от зимно поддържане на пътища 15,5 млн. лв. отиват за ремонти

Сроковете за пускане на четвъртия лот на магистрала „Струма“ и първия на „Марица“ ще бъдат спазени, съобщи регионалният министър Десислава Терзиева

11:57 | 17.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Спестени от зимно поддържане на пътища 15,5 млн. лв. отиват за ремонти

Заради меката зима са спестени 15,5 млн. лв. от парите за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на пресконференция в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Средствата ще бъдат прехвърлени за ремонти на „силно компрометирани“ пътни участъци, допълни тя.

Заедно с тези пари бюджетът на АПИ за ремонти става 31,5 млн. лв. С него ще се осъществи рехабилитация на около 240 км пътна мрежа. Планира се „изкърпване“ на пътни участъци, като за април се предвидени 6 млн. лв., а за май – 10 млн.

Терзиева припомни, че със средства от бюджета на пътната агенция е започнал ремонт на пътища в община Стрелча, където участъците не са рехабилитирани от около 50 години.

Стартирало е и изграждането на възлово кръгово кръстовище в Кнежа. Предстои да започне ремонтът и на 4 кръстовища на пътя Слънчев бряг – Бургас. Планира се дейностите да приключат до началото на активния туристически сезон.

Тази година се очаква да стартира и рехабилитацията на общо 1500 км републиканска пътна мрежа, от които 150 км се съфинансират с европейски средства, а 500 км - по Програма „Транзитни пътища V“. 

В края на лятото ще тръгнат и ремонтите на 50 км от старите участъци на магистрала „Тракия“.

Със средства от публичната инвестиционна програма тази година ще бъдат ремонтирани 270 км пътища втори и трети клас. Рехабилитацията е на стойност 50 млн. лв. Дейностите се възлагат без обществени поръчки на фирмите, които поддържат пътищата в съответните общини. Изключение е новият път, който се изгражда към бъдещия гранично-пропускателен пункт Салаш – Ново корито. Строителството на пътя ще струва 4 млн. лв.

Терзиева потвърди, че ще бъдат спазени сроковете за пускане на четвъртия лот на магистрала „Струма“ и първия лот на магистрала „Марица“, съответно в края на лятото и ноември. Тя отрече, че е замразено строителството на магистрала „Хемус“ в района на Белокопитово. По думите й строителят се е възползвал от по-меката зима и е работил и извън активния строителен сезон. Все още не са разплатени някои от извършените дейности, тъй като строителството на участъка се осъществява с бюджетни средства. През юни ще се решава как да се продължи строителството според възможностите на бюджета.

Председателят на Управителния съвет на АПИ Стефан Чайков припомни, че вече е издадена заповед за движение по пътищата през празничните дни. Ограничения за тировете няма само по магистралните участъци. По думите на Чайков това решение е взето от експертна група, която е преценила, че ако движението на тировете се пренасочи към пътища първи, втори и трети клас, има по-голяма вероятност от катастрофи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още