IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляваме разходите за поддръжка на пътищата заради по-меките зими

С около 2,4% се очаква да се понижат разходите за зимна поддръжка годишно

11:29 | 04.05.14 г.
Намаляваме разходите за поддръжка на пътищата заради по-меките зими

Заради по-меките зими се очаква да се намалят разходите за поддръжка на пътната инфраструктура у нас, пише в анализ на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за влиянието на климата върху транспорта. С около 2,4 % се очаква да се свият разходите за зимна поддръжка годишно.

С оглед предвижданията на различните климатични сценарии, периодът до 2030 г. се очертава като сравнително стабилен за автомобилния транспорт, като не се очаква драстично повишение на температурните нива и най-вече на валежните количества. Това означава преди всичко, че през периода до 2030 г. ще се запазят нормалните нива на валежно-индукционна и температурно-индукционна деградация на пътната инфраструктура и това няма да доведе до значителни допълнителни разходи за поддръжка на пътната инфраструктура.

Заради влиянието на термичния стрес върху асфалтовото покритие обаче в средносрочен и дългосрочен план се очертават сериозни изменения, налагащи мерки за адаптация на асфалтовите биндери, които се използват, а това неминуемо ще доведе до повишаване на допълнителните разходи впоследствие.

В средносрочен и дългосрочен аспект климатичните промени ще се отразят най-съществено върху развитието и разходите на автомобилния и жп транспорта, които са основните видове транспорт в страната. Влиянието на климатичните промени е основно свързано с повишаване на разходите за поддръжка на инфраструктурата вследствие очакваното повишение на термичния стрес върху пътната и ЖП инфраструктура.

Налагат се сериозни адаптационни разходи за справяне с проблемите вследствие на термичния стрес – ежегодно покачване на разходите за адаптация с 0,4 до 0,6% на година за пътното покритие до 2070 г. и до 83% общо за жп транспорта, пише в анализа.

Секторът „Транспорт и съобщения“ генерира приблизително 23-24% от БВП на България и осигурява заетост на около 179 хил. души, или 6% от заетите в страната (по данни към 2013 г.). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още