IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пречиствателната станция на Слънчев бряг ще осигури 99% пречистване на водите

Работата по проекта напредва, но съоръжението ще заработи догодина

11:55 | 28.04.14 г.
Пречиствателната станция на Слънчев бряг ще осигури 99% пречистване на водите

От началото на следващата година жители и летовници в общините Несебър и Поморие ще имат по-чисти морски води по крайбрежието. А през летния сезон, когато над милион наши и чужди граждани почиват в курортните селища, ще бъде осигурено почти 99% пречистване на отпадните води.

В момента в ход е реализацията на проект за разширение и модернизация на пречиствателната станция „Равда”, а като част от него за пръв път в страната ще се изгради съоръжение за дълбоководно заустване на отпадъчни води, съобщи Нова телевизия.

Строителните работи за разширението и модернизацията на съществуващата пречиствателна станция „Равда” започнаха в края на юни миналата година и ще продължат 30 месеца. Те са част от проект за събиране, пречистване и отвеждане на пречистените отпадъчни води от агломерация Несебър – Слънчев бряг – Равда, финансиран по Оперативна програма „Околна среда”.

След като отпадните води бъдат 100% механично и биологично пречистени, специален тръбопровод по дъното на Черно море ще отвежда водите на разстояние една морска миля (над 1800 м) от брега. Подобно съоръжение досега в България не е изграждано. Целта е чрез него най-голямата туристическа община на българското Черноморие да отговори на съвременните европейски норми за пречистване на отпадните води.

Станцията ще обслужва не само най-големия туристически комплекс у нас - Слънчев бряг, но и Несебър и Равда.
Пречиствателната станция трябва да бъде завършена до 30 ноември 2014 година, а срокът й за експлоатация е до 2040 година. Стойността на проекта е над 97 млн. лева.

Припомняме, че, ако проектите по програмата не бъдат изпълнени в срок, има опасност да бъдат прекратени. През март стана ясно, че 26 общини са спечелили европроекти за ВиК мрежи и пречиствателни станции, но все още не са ги представили, а сроковете са изтекли. Сред забавените проекти имаше и пречиствателни станции по Южното Черноморие.

В Созопол трябва да се реализира проект за водния цикъл, а в Бургас инфраструктурата трудно наваксва строителния бум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още