IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община предлага около 9 хиляди места в детските градини

Около 1200 места ще бъдат разкрити до края на годината

15:43 | 07.05.14 г.
Столична община предлага около 9 хиляди места в детските градини

Столична община предлага около 9 хиляди места в детските градини за предстоящото класиране. Общият брой на всички места в детските градини е 44 хиляди, заяви днес д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура, образование и спорт, цитиран от БТА.

По думите му около 1200 места ще бъдат разкрити до края на годината. Около 15 детски градини се строят в момента, за шест градини са в процес тръжни процедури. „Гоним равнищата на най-развитите европейски държави, където обхватът е около 90%, като в Германия например“, посочи заместник-кметът.

Според него обаче в София не може да се каже какъв е този процент, защото определяща е адресната регистрация, независимо дали децата са от други населени места в страната.

„Имаме деца от цялата страна, те не са малко, но няма как да ги делим“, посочи Чобанов. Дори и при спад на раждаемостта в София се увеличава броят на децата, които кандидатстват заради вътрешната миграция, каза Чобанов.

По думите на заместник-кмета на този етап е трудно да се каже колко от подадените заявления няма да могат да бъдат класирани. Нерядко родителите избират за децата си и други форми на грижа, като частните детски градини и родителските кооперативи, каза зам.-министърът. При всички случаи обаче има трайна тенденция на намаляване на броя на децата, които остават без място в детските градини, добави той.

Припомняме, че малко преди да изтече 2013 г., Софийска община си беше поставила за цел през 2014 г. да отворят врати 13 нови детски градини, като бъдат открити 67 нови групи.

На 9 май в сградата на Столичната община ще се извърши под граждански контрол първото класиране на деца за прием в детски ясли и детски градини от септември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още