IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Най-силното оръжие на Европа е нейното единство

Да не се бави европейската интеграция за Балканите, призовава българският президент

13:49 | 10.05.14 г. 7
Плевнелиев: Най-силното оръжие на Европа е нейното единство

За единна Европа, без разделение на център и периферии, призова президентът Росен Плевнелиев в своя лекция по време на посещението си в Щутгарт. Той критикува националистическата и популистка реторика, която поставя под въпрос едни от най-големите постижения на ЕС – обща валута, единен пазар и свободата на придвижване, пишат от прессекретариата на Президенството.

„Най-могъщото оръжие на Европа е нейното единство и това, че всеки е важен. Няма да бъдем силни, ако се разделим на център и периферия и градим Европа на две или повече скорости”, обяви Плевнелиев и допълни, че на този фон за някои Балканите са периферия на ЕС, но за държави като Русия те се намират в центъра на стратегическите интереси.

„В нашите все още млади демокрации, ако бъдем оставени без подкрепа, е възможно целият регион да бъде върнат назад в демократичното си развитие и да загуби някои от най-големите си постижения. Една нова, втора, фаза на демократичното развитие на Югоизточна Европа трябва да бъде подкрепена“, каза още държавният глава.

В своята реч Плевнелиев предупреди, че забавяне на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани ще направи региона по-уязвим за дестабилизиращи влияния от фактори извън евроатлантическата общност.

„Събитията в Украйна ни показаха, че не можем да приемем мира и стабилността в Европа за даденост. Като част от ЕС и НАТО една страна не трябва да си изгражда фалшиво чувство за сигурност, защото вече виждаме ясни признаци за промяна на демократичния ландшафт в Централна и Югоизточна Европа”, категоричен беше Плевнелиев.

За него само чрез задълбочено евроатлантическо партньорство регионът е в състояние да се защити от негативно развитие. „Инструментите за това са изграждането на работещи държавни институции, активно гражданско общество и интензивна икономическа и политическа интеграция в Европа“, подчерта той.

„Обединена Европа бе създадена от желанието на народите да живеят в мир. След Втората световна война виждаме едно драстично подобрение на благосъстоянието на населението - такова, каквото никога преди това не е имало в Европа. Възможно е напоследък да сме изгубили фокус, но руската агресия в Украйна трябва да върне всички европейски политици обратно към нашия общ фундамент и истинските ни ценности“, каза още държавният глава в Щутгарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 3
serafima
преди 10 години
Все едно ми говори някой казионен партиен деец от соцминалото. Банално и в стил дайте да дадем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Единство в какво г-н Плевнелиев като е ясно че всички отвсякъде само гледат кой да ........ държавата и народът ни?И не само с нас е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
По-точно "Ура ***"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Да крепне и процъфтява братската дружба между народите!Ура, Другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
toto 2
преди 10 години
:)) Само да не клати глава като пред Елизабета II
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
Radoslava
преди 10 години
Браво на президента ни г-н Плевнелиев. Нека да покажем на Русия, че нашата сила е в нашето единство. Че всички заедно можем да се изправим срещу Русия и да наложим едни силни санкции, с които да извием ръцете на Русия и тя да спре своята агресивна империалистична политика. Ако трябва дори и наблюдатели трябва да прати държавата ни, които да гарантират свободата на украйнския народ и да утвърдят властта на управляващите над народа. За начало, добре е ако г-н Плевнелиев направи визита на Путин и му скръцне със зъби, за да се знае че България и българите няма да търпят произвола на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
data
преди 10 години
Адмирации г-н Президент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още