IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК установи злоупотреба с господстващо положение за трите ЕРП-та*

Дружествата са обявили необосновано високи цени за отдаване под наем на енергийната си мрежа с ниско напрежение

10:54 | 13.05.14 г. 3
КЗК установи злоупотреба с господстващо положение за трите ЕРП-та*

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на ЧЕЗ България, EVN България и Енерго – Про твърдения за нарушения, свързани със злоупотреби с господстващо положение при определяне и налагане на необосновани цени за достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа за ниско напрежение.

Определението не подлежи на обжалване, но в срок от 30 дни дружествата могат да изпратят становище по казуса.
Регулаторът е анализирал условията, при които трите дружества са предоставяли права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху техните мрежи ниско напрежение. Става въпрос за възможността за разпространение на кабелната телевизия, интернет и телефония.

Електроразпределителната мрежа с ниско напрежение е собственост на съответното електроразпределително дружество и разходите за поддръжката е за сметка на приходите от основната дейност на дружеството – разпространение на електрическа енергия.

В същото време отдаването под наем на мрежата е допълнителна дейност за ЕРП-тата, така приходите от допълнителна дейност идват за сметка единствено на допълнителните разходи, свързани с нея, постановяват от комисията.

При представянето на обосновките за цената за отдаване под наем обаче е видно, че трите дружества отчитат едни и същи разходи и за лицензионната, и за допълнителната дейност по отдаването под наем на мрежата си. Това представлява необосновано натоварване на наемната цена и води до нейното увеличаване.

„Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронно съобщителните оператори и техните клиенти”, се казва в становището на регулатора.

ЧЕЗ Разпределение България АД не е извършило злоупотреба с господстващо положение. Електрическите стълбове са собственост на дружеството, а цените за отдаване под наем са определени икономически обосновано и законосъобразно, на пазарен принцип при отчитане на всички допълнителни разходи, свързани с това и от лицензиран оценител, пише в позиция на дружеството, изпратена до медиите.

От компанията допълват, че очакват от КЗК мотивите за предявеното твърдение, след което в законоустановения срок „ЧЕЗ Разпределение България“ АД ще внесе съответното становище.

От EVN България Електроразпределение заявяват, че ще внесат в срок своето становище пред КЗК, след като се запознаят в детайли с предявеното твърдение.

„Принципната политика на компанията е, че ползването на части от мрежата, собственост на "EVN България Електроразпределение", при желание от други субекти за техни бизнес цели не може да става безвъзмездно, което не се отрича от съобщението на КЗК“, допълват от EVN.

Според дружеството прилаганият модел на ценообразуване отразява разходите, които EVN извършва по поставяне и безопасно съхраняване на кабелните електронно-съобщителни мрежи върху стълбовете на разпределителната мрежа.

От компанията изразяват увереност, че в рамките на производството на КЗК ще може да представят своите аргументи за намиране на най-доброто за всички страни решение.    

Електрическите стълбове са част от електроразпределителната мрежа и като неин собственик Енерго-Про се грижи за тяхната техническа изправност и безопасност, е позицията на дружеството. Според тях редица случаи съоръженията се използват от кабелни оператори нерегламентирано и несъгласувано, с което се нарушава собствеността на мрежовото дружество и се създава риск от възникване на инциденти.

Отдаването под наем на съоръженията по свободно договорени пазарни цени е законно право на всяка бизнес организация, която извършва търговска дейност на територията на страната. Чрез регламентиране достъпа на външни, неоторизирани лица до съоръженията се упражнява контрол върху безопасността на тяхната експлоатация и се предотвратява възможността от възникване на злополуки с хора или имуществени щети. 

* Допълнена с позицията на ЧЕЗ, Енерго-Про и EVN

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Gina1
преди 9 години
Кога наи-после ще премахнете тези дружества от България че да си отдъхнем от тях - дерат ни кожата всеки месец години наред - ОТНЕМАНЕ НА ПРАВАТА ИМ И ДА НАПУСНАТ СТРАНАТА НИ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-БЪРЗО - ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Gina1
преди 9 години
Кога наи-после ще премахнете тези дружества от България че да си отдъхнем от тях - дерат ни кожата всеки месец години наред - ОТНЕМАНЕ НА ПРАВАТА ИМ И ДА НАПУСНАТ СТРАНАТА НИ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-БЪРЗО - ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Пишман Investor
преди 9 години
Това решение на КЗК е една огромна поръчкова смешка. Разпределителните дружества са търговски дружества и никой не може да им казва за какви пари да си предоставят стълбовете/мрежата.... вместо държавата да извади на показ ВСИЧКИ ДАЛАВЕРИ за МИЛИАРДИ левове в разпределенията (откакто са приватизирани), тръгнали да им държат (НЕПРАВОМЕРНО) сметка за колко пари си предоставяли стълбовете на некви кабеларки ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още