IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ България: Инвестирахме 208 млн. лв. за подмяна на електромери

Вчера ДКЕВР изнесе данни, че компанията не е изпълнявала напълно програмата за подмяна на измервателни уреди

13:12 | 15.05.14 г. 3
ЧЕЗ България: Инвестирахме 208 млн. лв. за подмяна на електромери

Всяка година ЧЕЗ подменя над 350 хил. електромера, съобщиха от компанията в отговор на заключенията в одитния доклад за периода 2008 – 2013 година, представен вчера от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В документа е записано, че компанията реално не изпълнява напълно заложената си програма.

От ЧЕЗ обясняват, че през 2013 година са били подменени 358 хил. електромера, а плановете за тази година са да бъдат сменени 380 хил. устройства, чийто срок на валидност на сертификата изтича. По закон това е задължение на електроразпределителното дружество.

През последните 9 години ЧЕЗ Разпределение е инвестирала 208 млн. лева за изнасяне, подмяна и ремонт на електромери. Това е почти една трета от общите инвестиции на компанията в мрежата в обем на 728 млн. лева, допълват от ЧЕЗ.

От компанията посочват, че енергийният регулатор не е посочил нито една констатация за нарушение на правата на клиентите при промяната на електромерите. Отчетени са пропуски, изразяващи се в липса на подпис от страна на собственика на имота при смяната на електромера.

В тези случаи обаче протоколите са били подписвани от близки на собственика, роднини, наематели или домоуправител, категорични са от компанията.

От там коментират, че посочените нарушения не могат да бъдат представителна извадка за цялостната дейност на фирмата при подмяната на електромерите. Те представляват само 0,07% от измервателните съоръжения на компанията.

Припомняме, че вчера енергийният регулатор изнесе данните от одитния доклад за дейността на трите електроразпределителни дружества. Според заключенията има идентични нарушения на всички дружества, изразяващи се в по-големи приходи от обявените, икономии от признатите технологични разходи, както и нарушения при подмяната на електромери и по отношение на качеството на доставяната електрическа енергия. 

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Пардон, "инвестиции".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Въпросът е на каква стойност сте писали електромерите и на каква реално сте ги купили. Куче влачи рейс, диря няма... но има 200 млн лв инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
forexboy
преди 9 години
НЕ е случайно, че първо с електромерите се захванахте, бандити такива. След подмяната ще може да крадете абонататите си доста по-лесно и да ревете до небесата, че сте "на загуба".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още