IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чакаме повече туристи от Украйна заради очаквания отлив от кримските курорти

Почивката на украинците в Гърция или Турция би им излязла доста по-скъпо, смята Бранимир Ботев

16:22 | 15.05.14 г. 1
Чакаме повече туристи от Украйна заради очаквания отлив от кримските курорти

България ще посрещне повече туристи от Украйна това лято, прогнозира в Пловдив зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Неговото обяснение е, че украинските туристи нямат алтернатива на Крим.

Ботев обясни, че почивката на украинците в Гърция или Турция би им излязла доста по-скъпо, а в същото време България е по-близка и достъпна дестинация, предаде БТА.

Подобно мнение споделиха и експерти по туризъм преди месеци. Още тогава беше коментирано, че отливът на туристите от кримските курорти е напълно реален, защото туристите не обичат да ходят на размирни места. Затова е възможно украинците да се насочат към България, където обстановката е спокойна.

Заместник-министърът с ресор туризъм е оптимист и за повече туристи от Беларус. Той каза, че досега страната ни е издала с 12 на сто повече визи за Беларус за предстоящия летния сезон.

Няма спад и в броя на руските туристи, каза Бранимир Ботев и се позова на ранните записвания, тъй като туристическите пакети за руснаци се договарят най-малко половин година по-рано. Той обясни, че има забавяне на типа заявки извън организираните пакети, но се очаква през летния сезон техният брой да се увеличи.

До две седмици ще бъде открита консулска служба в Екатеринбург, което ще осигури потенциален пазар от 120-150 хиляди души, които идват у нас от този регион.

На 30 юни официално ще бъде открита директна авиолиния Истанбул-Варна, съобщи още Ботев. Тя е организирана и финансирана от "Тюркиш еърлайнс". България дава само летище и дестинация, уточни зам.-министърът. С това, според него, Варна може да се превърне в подстъп на истанбулското летище по отношение на външни дестинации.

С отварянето на магистралата към Турция хората от европейската част на Истанбул ще стигат до Пловдив и Пампорово за 3-3,5 часа, обясни зам.-министърът и прогнозира, че Пампорово може да се превърне в зимната дестинация на Истанбул. За последния зимен туристически сезон имаме 61 процента ръст на турски туристи у нас.

Общият ресурс, който туризмът генерира в икономиката на България, е 11 милиарда лева, съобщи още Бранимир Ботев, 13,6% от БВП се генерират директно от туризъм, което значи, че всеки седми лев идва от тази индустрия, а 5,5 милиарда лева влизат в икономиката на държавата индиректно, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
baba_meca
преди 9 години
хубаво ще се увеличават украйнците в БГ, само дето вече 1/4 от бившето население на Украйна вече не е украйнско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още