IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК се позова на Закона за счетоводството и обеща отчети до 31 юли

Според правителствено постановление за наблюдение на държавните предприятия обаче финансовите отчети трябваше да са внесени в МИЕ до 25 април

16:53 | 20.05.14 г.
НЕК се позова на Закона за счетоводството и обеща отчети до 31 юли

Националната електрическа компания (НЕК) ще публикува своите финансови отчети за миналата година както е предвидено в Закона за счетоводството, съобщиха от държавната компания. От компанията цитират записаното в член 40 на закона, който постановява, че търговските дружества имат задължението да публикуват данните за финансовото си състояние до 31 юли на следващата година.

Според текстовете на Постановлението на Министерския съвет за наблюдение на финансовото състояние на държавни предприятия и търговски дружества, прието през 2010 година, държавните предприятия обаче трябва да представят своите финансови отчети до 25 април на следващата година. Тези отчети се предоставят на съответното министерство, под чиято шапка работи предприятието – в случая на Министерството на икономиката и енергетиката.

Според изискванията на постановлението до 30 април съответното министерство, което в случая има контролни функции, предоставя информацията на Министерството на финансите, а те от своя страна в рамките на два работни дни трябва да публикуват информацията на официалната си интернет страница.

За липсата на информация по отношение на финансовото състояние от седмици се оплакват депутатите от ГЕРБ. Това дори е един от поводите за внасяне на вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски.

По повод искания отчет изпълнителният директор на НЕК Екатерина Истаткова днес коментира, че е заварила компанията в много тежко финансово състояние. „Новото ръководство на компанията полага всички усилия да стабилизира финансовото й състояние, спазвайки законите в страната и осъзнавайки важното място и роля на НЕК за стабилността на енергетиката в страната", заяви още тя, цитирана от пресцентъра на държавната компания.

След изпълнение на всички изисквания на законодателството в България, исканата информация ще бъде предоставена на народните представители,обещават от НЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още