IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови мерки за сектор „Тютюн” затрудняват фермерите

Близо половината стопани може да останат нерегистрирани

09:47 | 22.05.14 г.
Нови мерки за сектор „Тютюн” затрудняват фермерите

Въведените от управляващите промени в сектор „Тютюн”, които трябваше да подпомогнат производителите, всъщност затрупаха фермерите с бюрокрация.

В началото на годината имаше протести на производители заради забавената кампания и ниските изкупни цени. По предложение на ДПС управляващите предложиха редица мерки като въвеждането на регистър за производителите и на друг регистър за изкупвачите. Обсъждаше се дори да има минимални изкупни цени за тютюна.

Сега производители сигнализират, че половината тютюнопроизводители в страната не са се регистрирали заради ново изискване – те трябва да докажат правно основание за ползване на площите и да покажат сключени договори с фирмите-изкупвачи, заяви Асен Кичуков, зам.-председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите.

Много фермери обаче не са готови да отговорят на изискванията и срокът за регистрация е удължен от 15 май до 15 юни, посочи той. 

„Това са страшни проблеми, едно ходене по мъките. Половината производители нямат договори за изкупуване на продукцията. Вместо да помогнат на сектора, става обратното”, коментира Кичуков проблемите с процедурата по регистрацията.

Хората са в кампания за разсаждане, искаме разрешение на проблема, допълни производителят.

Според него промените засягат цялата страна – производителите в Гоце Делчев, Кърджали, Пловдив, Стара Загора и Силистра.

50% няма да се регистрират, но никой не може да забрани на някого да сее тютюн без регистрация. Засега, според Кичуков, не е ясно какво ще стане, ако някой произвежда, без да е вписан в регистъра. Така или иначе, вече кампанията е започнала и са засети половината площи.

„Към днешна дата близо 50 процента по-малко са регистриралите се тютюнопроизводители в област Кърджали през 2014 г. спрямо 2013 г.”, коментира и експертът в областната земеделска служба Мелиха Дилбер, цитирана от БТА.

През изминалата година те са били 4 433, докато досега броят им е 2 800. И според нея основна причина за това е изискването за доказване на правното основание за ползване на площите и липсата на сключени договори между фирмите-изкупвачи и част от производителите.

Въведена промяна вече позволявала тютюнопроизводители без договори също да могат да се регистрират, стига да предоставят правно основание за площите, върху които ще отглеждат тютюна, обясни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още