IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Орешарски ще представи до дни актуализираната програма на кабинета

Основният акцент ще е върху образованието и здравеопазването, заяви премиерът

12:19 | 23.05.14 г. 2
Пламен Орешарски ще представи до дни актуализираната програма на кабинета

Следващата седмица ще бъдат представени отчет на свършеното от правителството досега и актуализираната програма на кабинета. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски след провала на дебатите за четвъртия вот на недоверие срещу кабинета, внесен от опозицията.

„Основният ни акцент в актуализирана програма пак ще е върху ключови сфери, на първо място образование и здравеопазване, ще продължим и с усилията за подобряване на бизнес климата и насърчаване на инвестициите, така че да отговорим на очакванията на хората за връщане на страната по пътя на растежа и за реализиране на социални политики“, обясни той.

Според него вече има първи симптоми за растеж на настоящия етап, но те трябва да се задълбочат. Орешарски обеща, че кабинетът ще положи още усилия, за да постигне устойчив растеж, който да позволи адекватни и по-добре финансирани политики в публичната сферата като образование, здравеопазване и администрация.

Орешарски похвали работата на правителството. „Убеден съм, че вървим по правия път и са нужни още усилия, за да достигнем целите си докрай“, коментира той. Според него днес все още е актуален дебатът по европейските въпроси, защото предизборната кампания не е закрита.

Орешарски добави, че се надява следващата седмица действително да има дебат и по темата за енергетиката заради общите усилия за оздравяване на сектора, който „преди една година заварихме в доста дебалансирано състояние и основните усилия са точно за ребалансиране на сектора и за справяне със заварените диспропорции“.

Относно проверките по Оперативна програма „Околна среда”, където евросредствата бяха замразени от Брюксел заради системи нарушения при обществените поръчки, премиерът запазва увереност, че програмата ще бъде възстановена със съответните санкции и корекции.

„Бележките, поради които програмата беше спряна, засягат период, за който, за радост или съжаление, не носим отговорност. Повечето проекти са в периода 2009-2012 г. По-големите са точно 2012 г.”, заяви премиерът.

По отношение на отчетите на НЕК Пламен Орешарски заяви, че в този период се извършва преструктуриране на сектора в съответствие с европейските директиви. „Това беше забавено няколко години не по наша вина, а по обясними причини“, добави той.

Орешарски обясни още, че не се притеснява от отложената среща с премиера на Италия.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Да бе -вие за нищо не сте виновни Всичките глупости ги надробиха предишните Но мина вече цяла година от както сте на власт и всякакви оправдания с предишните изглеждат смешни и жалки Никак не вярвам на актуализации Вероятно сте оплескали предишната програма и сега я актуализирате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
актуализираната програма е редно да е от една единствена точка - от една дума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още