IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят публично-частни партньорства за големи инфраструктурни проекти

Няма да има луфт във възможността за прилагане на подобни партньорства до отмяната на закона

12:15 | 29.05.14 г.
Обмислят публично-частни партньорства за големи инфраструктурни проекти

Предстои правителството да реши в кои сектори приоритетно ще е необходимо да се развиват публично-частни партньорства и да се привличат частни инвеститори. В момента инвестициите са ограничени по съществуващия закон до техническа и социална инфраструктура, което не включва големи инфраструктурни проекти.

Това каза Елисавета Симеонова, съветник по европейските и външнополитическите въпроси в политическия кабинет на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева на кръгла маса на тема: "Публично-частни партньорства и обществени поръчки: По-добра регулаторна среда за повече бизнес възможности", организирана от AmCham.

Припомняме, че в началото на март правителството прие решение, с което внесе за разглеждане от парламента предложение за отмяна на съществуващия Закон за публично-частното партньорство.

През март регионалният министър Десислава Терзиева мотивира предложението с думите, че това е неработещ, рестриктивен закон, който не е приложен на практика повече от година и половина, откогато всъщност е влязъл в сила. „На практика вместо да облекчи инвеститорите, той допълнително затрудни инвестиционния процес“, коментира тогава тя.

Днес Елисавета Симеонова увери, че публично-частни партньорства ще могат да се прилагат по силата на действащия в момента закон, докато той не бъде отменен.

„В междинния период, в който проектозаконът за отмяната за Закона за публично-частното партньорство се обсъжда от Народното събрание, няма да има луфт във възможността за прилагане на подобни партньорства, защото остават в сила секторните закони, които позволяват тази дейност“, коментира Симеонова, цитирана от БТА.

Сред секторните закони Симеонова посочи тези за държавната и за общинската собственост и за концесиите.

Експертът припомни, че тази пролет бяха приети директиви - една за концесиите и две за обществените поръчки, поради което се налага изготвяне на ново законодателство или ревизия на съществуващото.

„Ще трябва да се работи за транспониране на новите директиви в приетия Закон за обществените поръчки. В този пакет ще се отчете и евентуалната отмяна на съществуващия Закон за публично-частното партньорство, за да може да се транспонира законодателството и, ако има луфтове, да се създаде нова законова рамка“, поясни съветникът на вицепремиера Бобева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още