IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверки по граничните пунктове свиха вноса на плодове и зеленчуци

Агроминистерството настоява да се осигурят средства за 24-часов контрол по границите, заяви Димитър Греков

15:04 | 06.06.14 г. 3
Проверки по граничните пунктове свиха вноса на плодове и зеленчуци

Десет пъти е намалял трафикът на автомобили, които внасят плодове и зеленчуци, от старта на регулярните проверки по 7-те гранични пункта на България на южните ни граници. Това заяви министър Димитър Греков пред радио „Фокус“ от столицата на Узбекистан – Ташкент. Там той преговаря за отваряне на узбекистанските пазари за българска земеделска продукция по време на участието си на международна конференция.

В допълнение по темата за проверките по границите, министър Греков уточни, че агроминистерството ще настоява при актуализация на бюджета да бъдат отпуснати на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) допълнително средства за около 100 инспектори, за да се осъществява 24-часов контрол на гранично-пропускателните пунктове.

Припомняме, че през лятото на миналата година мобилни групи от приходната агенция и полицията започнаха да проверяват вноса на плодове и зеленчуци през граничните пунктове от Гърция и Турция, също и по зеленчукови борси.

Бяха установени множество нарушения и измами, а тази година масираните проверки са възобновени.

Мобилни екипи на НАП от наскоро заработилите звена за фискален контрол също поверяват камиони, превозващи плодове и зеленчуци, но при вътрешнообщностните доставки между страни от ЕС.

Сега Димитър Греков е коментирал, че проверките по граничните пунктове ще продължат до края на юни, за да бъдат защитени дребните земеделски производители.

Той е обсъдил в Узбекистан възможността България да започне износ на биологично чисти храни, тъй като там се обръща изключително голямо внимание на качествената храна за децата.

Греков е изтъкнал, че страната ни е известна с качествените сортове пипер и домати, които могат да бъдат предложени на узбекистанския пазар.

Министърът е отбелязал, че страните от региона допреди 10 години са имали проблем с осигуряването на хранителния баланс, а днес имат развито земеделие и изнасят продукция на международния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Днеска гледам БСП отрязоха искането на ДПС отново да бъдат слети в едно митниците и НАП.Явно българския социалист (рожба на българосъветската дружба) прави неща в името и интереса на народа си само и единствено на предсмъртния си одър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Наистина заслужават адмирации за това.За пръв виждам подобно чудо!!!Като че ли вноса е на минимум. Заради това плодовете и зеленчуците са по-скъпи от винаги досега но това дава малко въздух за родните производители.Да питам аз какво им пречеше на алчните политически субекти от БСП, ДПС и ГЕРБ винаги да бъде така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 9 години
Адмирация за инициативата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още