IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев обеща административна подкрепа на китайския бизнес в България

Има ръст на вноса на български стоки в Китай, посочи китайският търговски министър Гао Хучън

15:46 | 07.06.14 г. 2
Стойнев обеща административна подкрепа на китайския бизнес в България

Всяка китайска инвестиция в България ще получи административна подкрепа, обеща министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещението си в Китай. Днес той се срещна с министъра на търговията на Китай Гао Хучън в град Нинбо.

„Бихме желали повече фирми от Китай да работят в България”, допълни още Стойнев, цитиран от пресслужбата на Министерството на икономиката и енергетиката.

Китайската страна ще насърчи фирмите си да инвестират в България, както и да участват в реализацията на инфраструктурни обекти и това да е акцент в бъдещите двустранни отношения, уточни от своя страна Гао Хучън. По думите му китайските корпорации имат готовност да предоставят и финансиране.

Припомняме ви, че в последните месеци правителството и президентът активно дискутират с представители на бизнеса в Китай възможности за сътрудничество. По време на разговорите бяха представени големи инфраструктурни проекти, а премиерът Пламен Орешарски директно покани китайски копмании да участват в изграждането на тунел под Шипка. 

България продължава да е стратегически партньор за Китай в Централна и Източа Европа, увери още Гао Хучън. Той оцени като отлични двустранните икономически отношения между страните. По негови думи се наблюдава ръст на вноса на български стоки в Китай и разширяване на гамата на търсените продукти.

България очаква отговор на 14 започнати процедури за внос на земеделски продукти, уточни Драгомир Стойнев.

Двамата министри изразиха мнение, че сегашният стокообмен от 1.884 млрд. долара между България и Китай е незадоволителен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
rover
преди 9 години
То каква по-голяма подкрепа от сегашната - границата е като пробито сито. Митницата обмитява изделия върху стойност от 20 стотинки. В същото време данъчните късат и хвърлят в коша издадени фактури на такива ниски стойности с мотива, че е всеобща тайна невъзможността конкретните стоки да са с такива ниски цени. Ех, защо не обединят НАП и митниците, тогава да гледам сеир - как ще късат документи, издадени въз основа на други техни документи. Китайците плъзнаха из страната без всякакъв контрол. И така е от години. Някои браншове са жертвани заради други. Като навсякъде по света. Навремето Жан Виденов като закъса, ходи в Китай. Зеро файда. Изобщо нашите *** все там ходят - Китай, Виетнам.. То като не ги приемат в нормалните държави, сал това им остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
novak li sam
преди 9 години
Този пишман министър дава ли си сметка, че обещава забранени неща - административната подкрепа е вид държавна помощ, която се санкционира?Опитват се да привлекат някакви чуждестранни инвеститори, но всички им ядоха попарата с нестабилната икономическа и политическа среда, с непрекъснатите промени на законовата рамка и предоговаряне на условията по дългосрочни инвестиции и договори. Така не се привличат инвеститори. И китайците са му го казали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още