IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС е потвърдил санкции за заблуждаваща реклама на производители на лютеница*

Открити са подвеждащи за потребителите послания

12:19 | 12.06.14 г.
ВАС е потвърдил санкции за заблуждаваща реклама на производители на лютеница*

Забрана на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за заблуждаваща реклама от страна на двама производители на лютеница е потвърдена от Върховния административен съд (ВАС), съобщават от Комисията.

„Консервинвест” ООД е пуснал едросмляна лютеница с етикет, на който са обозначени три стандарта, включително и БДС. ВАС е потвърдил решението на антимонополния орган, че едновременното посочване на три означения може да обърка потребителите какво точно да очакват като характеристики и качества, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика.

Съдът се е съгласил със становището на КЗК, че дружеството е пуснало заблуждаваща реклама във вестник, според която: „Консервинвест” ООД е първата фабрика, която пусна на пазара лютеница по стандарт”.

Установено е, че това не отговаря на обективната действителност и по този начин въвежда в заблуждение потребителите. В хода на проучването КЗК установява, че дружеството е закупило БДС след своите конкуренти и само ден преди публикацията. Поради това е недобросъвестно консервената фабрика да твърди, че е първата, която пуска лютеница по стандарт, смятат експертите от антимонополния орган.

Санкцията за „Консервинвест” ООД е 34 510 лв.

Съдът е намалил наложената глоба на друг производител на лютеница - „Булконс Първомай” АД за  заблуждаваща реклама от 30 115 лв. на 12 046 лв. Според ВАС рекламните послания на дружеството в интернет страницата му за неговите продукти са заблуждаваща реклама, с изключение на едно от обявленията, поради което е и намален размерът на наложената санкция. Съобразени са и други обстоятелства – не особено продължителният период от време и достъпът до рекламата единствено чрез сайта на производителя.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

От „Булконс Първомай“ АД изпратиха съобщение, в което се казва, че с решението на съда компанията отново получава правото да използва годината 1939 по етикетите на лютеница и зеленчукови консерви. Пред съда са  представени доказателства за стартиране на зеленчукопреработката именно в тази година.

Наложената санкция на компанията е в резултат на констатацията, че рецептата на лютеницата  се е променяла през годините, което не е ставало ясно от послание, което е било част от сайта на „Булконс“ през 2012г., уточниха от дружеството.

*Новината е допълнена в 18.04 ч. с уточнението от "Булконс".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още