IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Гечев: Спираме грубото нарушаване на конкуренцията в търговските вериги

Търговците са против промените в закона за конкуренцията, защото искат да продължават да работят за сметка на българските производители, убеден е депутатът

10:27 | 19.06.14 г.
Румен Гечев: Спираме грубото нарушаване на конкуренцията в търговските вериги

В България има десетки случаи на грубо нарушаване на принципите на конкуренцията в областта на отношенията между търговци и производители, коментира в ефира на БНТ депутатът от БСП Румен Гечев.

След приетите вчера на второ четене в пленарната зала на Народното събрание промени в Закона за защита на конкуренцията тези практики ще бъдат прекъснати, смята депутатът. Текстовете са хармонизирани с европейското законодателство и отговарят на практиката на всички развити държави в ЕС и извън него, допълни още Гечев, който заедно с Корнелия Нинова и Йордан Цонев от ДПС е един от вносителите на текстовете.

Именно защото в промените на закона са отчетени световните и европейските практики, червеният депутат не се съгласи с критиките на търговците по текстовете. „Това, че някои от търговците недоволстват, е напълно разбираемо. На тях им се иска да продължават да работят по същия начин за сметка на българските производители“, категоричен беше Гечев.

По отношение на анализа на Световната банка, който критикува въведените промени, депутатът допълни, че между първо и второ четене на закона са направени промени и текстовете вече са изцяло в съзвучие с препоръките на институцията.

„Нашият отговор е много ясен – "да" на българското производство, "да" и на търговията в България, "да" на баланса на интересите, "не" на злоупотребата с пазарна сила“, допълни още той.

Гечев посочи няколко примера за злоупотреба с пазарна сила, които вече не са възможни след въвеждането на промените в Закона за защита на конкуренцията.

„Български фирми, малки или средни, пък даже и големи за българските стандарти, но малки за Европа, сключват договор с някоя търговска верига. Търговската верига им казва, че ще им разплати стоката, която са доставили, след 2-3-4, има случаи и след 9 месеца“, обясни депутатът.

Друг случай на злоупотреба е изискването производителите да продават стоките си само в една верига. „Този производител няма друг избор, защото ако отиде в друга верига, там му поставят същите условия“, обясни Гечев.

Депутатът отговори и на друго опасение на търговците – че цените ще се повишат в резултат от промените в Закона за конкуренцията. Според него няма случай в практиката при подобряването на конкурентната среда да се повишат и цените.

„Повече конкуренция означава по-добро качество и съответно – по-ниски цени за високо качество“, допълни депутатът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още