IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цонев: При нормално действащ пазар законови промени не влияят на цените на стоките

Икономическата комисия към Народното събрание одобри на второ четене текстовете, регламентиращи отношенията между търговските вериги и доставчиците

17:16 | 12.06.14 г.
Цонев: При нормално действащ пазар законови промени не влияят на цените на стоките

При нормално действащ пазар законодателни промени не могат да повлияят върху цените на стоките и услугите, каза зам.-председателят на икономическата комисия към Народното събрание Йордан Цонев. Този коментар беше направен във връзка с опасенията, че промените в Закона за защита на конкуренцията, касаещи отношенията между търговските вериги и техните доставчици и производители, ще повишат цената на стоките и основно на храните.

Текстовете бяха разгледани и приети на второ четене във водещата икономическа комисия.

"Този законопроект е реплика на негативни търговски практики, които са в разрез с българското и европейското законодателство", категоричен беше Цонев.

По време на заседанието депутатите от ГЕРБ поискаха отлагането на приемането на този закон, защото са получени множество отрицателни становища и текстовете трябва да бъдат прецизирани. Не е нужно да се прибързва, смятат от опозицията.

Вносителите обаче са категорични, че по тези текстове се работи от година. "За нас този закон е абсолютен приоритет", категоричен беше Румен Гечев. Пред журналисти в края на заседанието той уточни, че в рамките на този парламент ще бъдат приети с приоритет три закона - за защита на конкуренцията, за потребителския кредит и за референдумите.

След одобрението от страна на комисията сега работата по закона се пренася в пленарната зала. Между първо и второ четене на проекта в комисията бяха направени някои поправки, част от които са предложени от търговците. Сред тях например е отпадането на изискването Комисията за защита на конкуренцията да одобрява договорите на търговските вериги с техните доставчици. Търговците обаче ще депозират договорите в антимонополния орган, който трябва да реагира, ако открие нередности и точки в разрез на законите.

Комисията направи и редакционна поправка в текстовете, защото беше установена липсата на синхрон при сроковете, които търговските вериги имат за съобразяване с новите моменти в законодателството.

Адвокатите на Сдружението за модерна търговия посочиха, че веригите имат срок от един месец след влизането на промените в закона в сила да променят договорите си и да ги предоставят в КЗК. Законът постановява обаче КЗК в срок от три месеца да изработи методика за общите условия на договорите на предприятията с по-силна позиция. Това предполага договорите да бъдат променени два пъти. Затова в комисията беше направена редакция и срокът за веригите да депозират договорите си в КЗК беше променен на 1 месец след приемането на новата методика на антимонополния регулатор.

Сред най-важните промени, които въвежда законът, е че се премахват таксите, които не са свързани пряко с реализирането на предлаганите продукти. Отпада задължението производителят да продава под търговската марка на магазина, както и условието да не предоставя по-добри условия на други търговци. Въвежда се и срок от най-много 30 дни за изплащане на задълженията (от датата на издаване на фактурата).

Пред Investor.bg Румен Гечев уточни, че български търговци ще могат да се възползват от пазарите на веригите в други страни, продавайки под марката на веригата. Това обаче ще става само по желание на производителя.

"Българските производители могат да искат да налагат своите марки на пазарите", обясни той и даде пример с нови фирми, които нямат шанс да наложат свои брандове заради подобни ограничения. "Има случаи, когато за тях е по-изгодно да продават под марката на веригите и това е световна практика. Ние забраняваме на веригите да забраняват ползването на собствени марки", допълни още Гечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още