IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има риск реколтата да не бъде прибрана навреме*

Ще има достатъчно голям добив на качествена пшеница, заяви Димитър Греков

08:01 | 24.06.14 г.
Има риск реколтата да не бъде прибрана навреме*

Стартът на жътвената кампания тази година беше отложен заради продължителните дъждове, които засегнаха тази година реколтата от пшеница, ечемик и рапица. Рисковете са реколтата да не бъде прибрана навреме. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Таня Дъбнишка от Асоциация на земеделските производители в България. Тя уточни, че картината е различна във всеки район на страната.

Наводненията са унищожили 250 хил. декара пшеница, а голяма част от площите са под вода и поне седмица комбайните няма да могат да влязат, за да приберат зърното, предупреди в неделя министърът на земеделието Димитър Греков.

Таня Дъбнишка посочи, че бавенето на жътвата влошава качеството на зърното. Според нея очакванията за реколта от 5 млн. т зърно са били оптимистични, а сега е трудно да се даде прогноза. След като стартира жътвената кампания, ще се изясни с точност колко са площите с полегнали или засегнати от болести посеви.

Като цяло фермерите очакват тази година по-ниски резултати в сравнение с миналогодишната реколта, допълни тя.

Днес в агроминистерството се очаква Консултативният съвет по зърното да обсъди състоянието на реколтата и хода на жътвената кампания, зърнените наличности, тенденциите на пазара. По информация на НАЗ, в дневния ред е включена точка за компенсации за напълно пропаднали площи.

Сега става ясно, че засегнатите площи са повече. По последни данни на агроминистерството реколтата ще е с около 20% по-ниска, в сравнение с миналата година. „Над 357 000 дка са засегнатите площи, като близо 60 000 дка от тях са пропаднали изцяло, тоест те няма да дадат никаква продукция“, уточни пред bTV Димитър Греков.

Той обаче заяви, че ще има достатъчно голям добив на качествена пшеница. „Няма да има недостиг на хлебно зърно“, увери министърът.

Греков обеща държавата да обезщети за 80 на сто от разходите зърнопроизводителите с изцяло пропаднали площи.

*Новината е допълнена с последните данни на МЗХ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още