IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Цонев внесе законодателните промени за банките, предложени от БНБ

Централната банка поиска затвор за разпространение на слухове, водещи до банкова паника

17:17 | 01.07.14 г. 2
Йордан Цонев внесе законодателните промени за банките, предложени от БНБ

Депутатът от ДПС и председател на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев внесе законопроект за промени в Наказателния кодекс, криминализиращ разпространението на заблуждаваща информация за банките.

Според текстовете, които вече са публикувани на сайта на Народното събрание, разпространението на слуховете, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

Ако в резултат на разпространената невярна информация бъдат причинени значителни щети или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието се увеличава – лишаване от свобода за период от пет до десет години.

В този случай ще бъде налагана и глоба в размер на между пет и десет хиляди лева.

В своя законопроект Йордан Цонев обаче не дава дефиниция на „значителни“ щети или доходи.

Припомняме, че само преди ден Българската народна банка (БНБ) съобщи своето предложение за защита на банковата сфера, а именно - криминализирането на слуховете, всяващи банкова паника. Институцията обаче няма правомощията да внася предложения за промени в законодателството, затова и текстовете бяха изпратени до Йордан Цонев.

В мотивите към законопроекта депутатът посочва, че „подобен текст има превантивна цел, за да осигури спокойното функциониране на финансовия сектор и да предотврати в бъдеще възможността банковата и финансовата стабилност на страната да бъде подронвана по подобен криминален начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
..За значението на което и да е събитие, се съди по последствията във времето,. ....а те предстоят . Така си мисля аз..... Наистина с любопитство чакам да ги видя. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Йордан Цонев внесе законодателните промени за банките, предложени от БНБ"хм ....доста е бърз с реакцията. Трябва да са големи спецове тия техни юристи за да спретнат такива промени за няколко дена! ;) Та както писах по рано, театъра мина сега очакваме резултата! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още