IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма индикации за провал на летния сезон

Въпрос на държавна политика е адекватната реакция в случай на неблагоприятни климатични условия, смятат от туристическия бранш

11:58 | 04.07.14 г.
Няма индикации за провал на летния сезон

Няма индикации за провал на летния сезон въпреки информацията за отменени резервации на туристи заради наводненията от миналата седмица. Активният сезон за това лятото у нас обаче се измества към месеците август и септември.

От туристическия бранш са категорични, че лошите климатични условия не могат да попречат на успешния сезон, но настояват държавата да предприеме мерки, така че да има адекватна реакция в случай на нови бедствия. Това казаха за Investor.bg представители на туристическия бранш.

Първоначалният отзвук от наводненията предизвика в Източна България проблеми с част от туристическите резервации и създаде притеснения за собствениците на хотели. Бяха отменени няколко големи групови резервации на туристи от Русия, като частично и други държави също поискаха анулиране или преместване на резервации за по-късен период.

„Трябва да имаме възможност да компенсираме дъждовните дни с допълнителни предложения за гостите, които да им осигурят пълноценна почивка. Разбира се, това означава и допълнителен ресурс“, каза Поли Карастоянова, председател на Национален борд по туризъм.

По нейни думи е необходимо това да стане държавна политика, за да не изпадаме в ситуации, при които не можем да реагираме. „Лошото време не е причина туристите да си тръгват и да провалят почивката си. Допълнителните предложения обаче изискват ресурс“, уточни тя. И допълни, че туризмът остава единствената индустрия, която продължава да бележи ръст в икономиката на страната, но той може да бъде запазен единствено с волята на управляващите.

По мнение на Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма, обаче туристическият сезон протича изключително трудно. Той изтъкна, че неблагоприятните климатични условия през юни са отказали много българи да пътуват. Налице е силен спад от България, а и от съседните ни страни.

„На фона на продължаващата икономическа криза, на негативната информация, която излиза за Черноморския регион, има и спад и от основни европейски пазари“, коментира експертът. Неговата прогноза е, че тази година месеците август и септември ще са най-силни за туризма.

Опасенията на туроператорите за сериозен спад от руския и украинския пазар също не се оправдаха. Руският пазар остава номер едно за летния ни сезон, макар че се очаква делът на руските туристи това лято да е приблизително същият като миналата година.

Имаме с 16% повече записвания на украински туристи за лятото, успокои преди месец заместник-министър Бранимир Ботев. Още в началото на кризата в Украйна той заяви, че България ще посрещне не по-малко, а повече туристи от Украйна, тъй като почивката на украинците в Гърция или Турция би им излязла доста по-скъпо, а в същото време България е по-близка и достъпна дестинация.

Подобно мнение споделиха от индустрията преди месеци. Още тогава беше коментирано, че отливът на туристите от кримските курорти е напълно реален, защото туристите не обичат да ходят на размирни места. Затова е възможно украинците да се насочат към България, където обстановката е спокойна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още