IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд "Земеделие" изплати над 6,5 млн. лв. на земеделци

Средствата са преведени на фермерите след смяната на шефа на фонда

12:18 | 16.07.14 г.
Фонд "Земеделие" изплати над 6,5 млн. лв. на земеделци

Фонд „Земеделие” изплати над 6,5 млн. лв. на земеделци след встъпването в длъжност на новия изпълнителен директор Атанас Добрев, съобщиха от пресцентъра на фонда.

Добрев бе назначен в понеделник, след като миналата седмица Мирослав Николов беше отстранен от поста. Преди това земеделският министър Димитър Греков призова за оттеглянето на шефовете на ДФЗ заради оплаквания от агросектора от работата на Фонда. Николов заяви, че натискът срещу него е политически и обвини Греков, че лобира за фирми. 

След встъпването в длъжност на Добрев най-много средства са изплатени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., уточняват от пресцентъра.

Над 6 млн. лева са тръгнали към банковите сметки на бенефициентите по мерки „Създаване на стопанства на млади фермери”, „Модернизиране на земеделските стопанства”, „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”, „Разнообразяване към неземеделски дейности”, „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”.

Останалите 421 хил. лева са преведени на фермерите, кандидатствали по схемите и мерките за директни плащания на площ и подлежали на допълнителни проверки, бенефициенти по Оперативната програма „Развитие на сектор рибарство” 2007-2013 г., както и на бенефициенти по схемата „Училищен плод”.

Подписан е и договор за над 173 хил. лева по мярка "Вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество от ПРСР 2007 -2013 г. Страните по договора са Министерството на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие”, координатор - Сдружение „МИГ Тунджа” и партньори - „МИГ Девня - Аксаково”, „МИГ Елхово” и „МИГ „Средец”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още