IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски туристи са блокирани в България заради фалит на туроператор

С близо 6% са се увеличили чуждестранните туристи през първото полугодие, отчете Бранимир Ботев

16:53 | 03.08.14 г.
Руски туристи са блокирани в България заради фалит на туроператор


По повод данните за туризма в България Бранимир Ботев отчете, че с 5,7% са се увеличили чуждестранните туристи, посетили България до месец юни, в сравнение със същия период на миналата година.

Страната ни е била посетена от общо 2 634 887 чуждестранни граждани. В бройката не са включени транзитно преминалите, както и хората, настанили се в хостели, къщи за гости, хотели с до 10 стаи и т.н. Така статистиката не отчита между 10 и 15% от туристите.

Основните изводи, които специалистите са направили,  сочат, че увеличението на туристите се дължи на това, че България предлага няколко туристически продукта. Засилва се интересът към културно-историческия туризъм, спа и уелнес, всичко, което е свързано с етнография и еко туризъм.

Той отчете още, че най-много гръцки туристи са посетили България до средата на годината. Броят на посетителите от южната ни съседка е близо 500 000, като ръстът на този пазар е 4,4%.

На второ място се нареждат туристите от Румъния, като общият им брой е около 400 000, а увеличението е с 5,2%. 4,4% е увеличението на руският пазар, като страната е била посетена от близо 300 000 туристи.

Около 14% ръст бележи турският пазар, като до този момент туристите от оттам са около 200 000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още