IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бездънната каца Здравна каса

Заедно с актуализацията на бюджета на НЗОК е крайно време да се стигне до твърд ангажимент за промени с ясни и конкретни срокове

08:30 | 04.08.14 г. 14
Бездънната каца Здравна каса

 

Отделно все повече намаляват хората, които плащат здравните си осигуровки – част от тях преминават в категорията на пенсионерите (т. е. държавата поема разходите за тях), други са засегнати от безработица и нямат възможност да го правят, а трети изобщо не желаят да участват в солидарната здравна система, защото са разочаровани от нея.

Това очертава едно непрекъснато намаление на постъпленията в системата за сметка на все по-засилващото се потребление – отново заради демографската структура: застаряващото население има нужда от все повече здравни грижи.

Друг проблем е и неадекватната профилактика, заради която разходите за здраве също се увеличават. Т. е., очевидно е за всички, че разходопокривният, солидарен модел не е работещ вариант и не може да осигури адекватно финансиране за системата. Необходимо е засилването на частния сектор в условията на пазарна конкуренция, за да се увеличат средствата за сектора.

Така ще го има и индивидуалният момент – аз спестявам за здраве и се застраховам, а средствата се ползват от мен и моето семейство, т. е. със сигурност средствата ще се изразходват доста по-ефективно.

Болниците – център на здравната Вселена?

Все по-належащо е преструктурирането на болничната система. От една страна проблем са клиничните пътеки, заради които на много пациенти не им се осигурява адекватно лечение и се налага удължаване на престоя им.

Алтернативата са диагностично-свързаните групи, които позволява комплексното лечение на няколко проблема. По въвеждането на диагностично-свързаните групи в един момент тръгна някаква работа, стигна се и до закупуване на австралийската система, която е най-близка до нуждите на страната ни, но и тази реформа си остана в пълен застой.

Диагностично-свързаните групи обаче в никакъв случай не са панацея. Въвеждането им няма да запуши пробойните и точно болничният сектор ще продължи да гълта най-много и все повече средства, защото има нужда от преструктуриране.

От една страна, в България извънболничната помощ, в която попадат и профилактиката, и долекуването са останали силно встрани от здравната система. Болницата е най-лесното звено за достъп до здравеопазване (доколко качествено – това е друг въпрос). Затова и разходите ще се увеличават правопропорционално на нарастващите хоспитализации. А хоспитализациите нарастват от една страна заради застаряващото население, което страда от редица хронични заболявания, а от друга – защото това е най-лесният начин болниците да си осигурят ресурс.

Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 7
Internet
преди 9 години
Боко Тиквата открадна 1.3 млрд лева от резерва на Здравната каса, сега се прави на светец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
Internet
преди 9 години
Боко Тиквата открадна 1.3 млрд лева от резерва на Здравната каса, сега се прави на светец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 1
vallman
преди 9 години
Навремето имах един шеф, които създаваше хаос в собствената си фирма за да може да краде от себе си без жена му, която беше финансов директор на фирмата, да разбере. Крадеше от себе си за да плаща сметки, които жена му не би одобрила. Когато има хаос и безпорядък се КРАДЕ най-лесно. Хаосът в здравната каса е целенасочен. Това е още една "здравна пътека" по която се стрижат овцете. Та така....за здравната каса.... Бъдете живи и зрдави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
rtf
преди 9 години
Парите не са толкова малко, но се харчат неразумно. Защото дъжавата е няма никъде в схемата.Това което липса напълно при нас е ПРОФИЛАКТИКАТА. Няма никаква национална програма за здравеопазване и се лекуват само хората като преритат, а това е СКЪПО. У нас минават епидемия след епидемия, ту грип, ту дезинтерия, но на никой не му дреме. По ТВ-тата ни рекламират като ходим на море в куфара да слагаме и лекарства като Стоперан например, всички си знаем защо. И това е НОРМАЛНО, при нас де.Е не става само с болници, трябва и профилактика, както беше при комунизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още