IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бездънната каца Здравна каса

Заедно с актуализацията на бюджета на НЗОК е крайно време да се стигне до твърд ангажимент за промени с ясни и конкретни срокове

08:30 | 04.08.14 г. 14
Бездънната каца Здравна каса

 

Точно хоспитализациите и нарастващият брой легла за болнично лечение на глава от населението са във фокуса на последния доклад на Световната банка за състоянието на здравния сектор у нас. Основните препоръки са да се въведе ред във финансирането според резултатите, здравната каса да избере с кои болници да сключи договори, да се окрупнят болниците в районите с по-голяма гъстота на лечебните заведения, да се ограничи възможността на лечебниците да трупат дългове, да се оптимизират отделенията, да се развие извънболничното здравеопазване, включително и лечебните заведения за продължително лечение, долекуване и хосписите.

Списъкът с препоръки е дълъг, но пък абсолютно логичен. Една от причините за нарастващите разходи за болнична помощ, освен растящите хоспитализации, е растящият брой болници, с които Здравната каса работи без да има достатъчно ресурс.

Същевременно извънболничната помощ остава системно недофинансирана, а лечебниците за долекуване са изпаднали в законодателната черна дупка на безвремието. Така болничният сектор е единственият атрактивен за каквито и да било инвестиции – и държавни, и частни.

От години се говори и за липсата на Национална здравна карта, с която точно да се определят нуждите от населението от медицинска помощ по места, както и то разпределението на отделните елементи от извънболничната и болничната помощ по места, според нивата им на компетентност.

Друга черна дупка е и електронното здравеопазване, въвеждането на което ще спести доста разходи – финансови и на време, но и ще даде доста по-бърз и ясен отговор за неефективното канализиране на средства.

Здравна емиграция

Реформите в сектора са необходими от спешен порядък и за стопиране изтичането на кадри от здравния сектор. Според съсловните организации по около 500 лекари напускат страната всяка година, при специалистите по медицински грижи – сестри, акушерки и други здравни специалисти, числото е още по-голямо. Причините – ниското заплащане и лошите условия на труд.

От абсолвентите пък почти половината заминават извън България. Голяма част от тях са чуждестранни студенти, които се възползват от по-ниската цена за медицинско образование в страната. Това води до повишаване на средната възраст на практикуващите медици у нас, т. е. очаква се оттегляне на голяма група заради пенсиониране.

Болници, поликлиники, медицински центрове и други здравни институции все по-трудно си намират кадри, особено в по-отдалечените и неатрактивни райони на страната. Проблемът обаче се разпространява бързо и в по-големите градове – на фона на разкриващите се нови частни болници наличният персонал непрекъснато намалява.

Освен заплащането, един от водещите проблеми е свързан със специализацията на лекарите и продължаващото им развитие. Изискванията за назначаване на лекари също понякога се оказват спънка пред младите лекари.

Пътят за преодоляването на проблема е здравеопазването най-накрая наистина да се превърне в приоритет, а не да се подчертава само на хартия, в поредната стратегия за пред Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 2
serafima
преди 9 години
Чета тук категорични изказвания и се чудя защо аз съм толкова неопредела по темата. Зная примера на Чили с частното осиг,ряване и как закъсаха след години, защото техните "***" също не правят вноски, а като е болен, не можеш да го оставиш. Знаем и примера на САЩ - едни много му се възхищават, а тези, които го познават отблизо, знаят, че това е силно уязвимо място за страната. Зная и примера на Полша, която до 1999 г. имаше здравни каси по воеводсктвата, а не една национална. После се уплашиха от мащаба на кражбите и ги обединиха в една национална. Виждате колко много примери. Та ми се струва много незряло да кажа - ето, следвайте този модел. Това, обаче, което мога със сигурност да кажа, е, че започнахме здравната реформа (при Костов) много набързо, "непроиграна" в някои райони на страната, не дискутирана. Възникнаха трудности и започна кърпеж от различните управляващи оттогава досега, който обаче не води до по-добро. Дори напротив. Много жалко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
В БГ не може да има европейско здравеопазване по ред причини.Това е нещото , което никой не възприема .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 1
Императорът
преди 9 години
В статията се говори за солидарство, но то е невъзможно, докато едни само плащат, а други само ползват !!! Отидете да видите тумбите мръсни ромове, пълнещи повечето болници, без да са внесли в здравната система дори стотинка и ще разберете къде отиват осигуровките ни... а когато ние - осигуряващите се разболеем малко по-сериозно - казват ни, че направленията са свършили и трябва ПАК да плащаме !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 3
aide_de
преди 9 години
"...част от тях преминават в категорията на пенсионерите (т. е. държавата поема разходите за тях)...Млада и неопитна е авторката...Ало "инвестор", има ли кай да й обясни, че хората по 40 години са внасяли пари, и държавата им ги дължи, а не те на държавата...Не пожелавам да легне болна и да види как се случват нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 2
Спящият бик
преди 9 години
Един въпрос, който засега остава встрани от анализите, а е част от общата картина: как успяват да печелят в такава среда онези лекари, покачването на чийто финансов статус всички наблюдаваме? Не че е лошо, но защо едни успяват в България, а на други им се налага да бягат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
Ricco
преди 9 години
Само едно нещо ще коментирам:"Така ще го има и индивидуалният момент аз спестявам за здраве и се застраховам, а средствата се ползват от мен и моето семейство"Това значи ли, че се апелира за забрана на всякакви колективни схеми на осигуряване/застраховане и преминаване към това всеки сам да си спестява (напр. в банков депозит) и сам да си харчи каквото си е спестил? Защото и при застраховките, независимо частни или държавни, се работи на солидарен принцип - плащат всички, а ползва който има нужда (различните нива на осигуряване НЕ променят този принцип, а само го правят малко по-справедлив).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 2
sony
преди 9 години
Националната здравна каса трябва да бъде закрита!Понеже тази каса е държавна - от нея всеки краде на поразия !Колкото повече пари се наливат в НЗОК - толкова повече парите няма да стигат, понеже ще се крадат и ще искат още и още актуализации на бюджета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 2
sony
преди 9 години
Националната здравна каса трябва да бъде закрита!Понеже тази каса е държавна - от нея всеки краде на поразия !Колкото повече пари се наливат в НЗОК - толкова повече парите няма да стигат, понеже ще се крадат и ще искат още и още актуализации на бюджета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Ще ме извинява авторката на горното писание (ако е тя), но ако изключим препоръката накрая, Емил Хърсев днес се е справил доста по-добре с темата:http://***.segabg.com/article.php?id=710843
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
Боко Тиквата открадна 1.3 млрд лева от резерва на Здравната каса, сега се прави на светец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още